Tillbaka till startsidan
Måndag 19 mars 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 23 februari 2018
Revisionsplan antagen
En fortsatt växande grön kommun med långsiktig hållbar utveckling. Det är huvudriktlinjen för Växjö kommuns antagna revisionsplan 2018.

Kommunallagen föreskriver att kommuner ska ta fram särskilda mål och riktlinjer för god ekonomisk hushållning. Växjö kommun har nu listat ett antal indikationer som bedöms vara särskilt viktiga för att uppnå god ekonomisk hushållning och ska utgöra underlag för de elva förtroendevalda revisorerna under ledning av förra kommunalrådet Carl-Olof Bengtsson.

Bland de så kallade indikationerna märks bland andra att kommunens överskott, över en rullande femårsperiod, ska vara en procent av summan av skatteintäkter och utjämning. Detta för att det finansiella handlingsutrymmet på såväl kort som lång sikt inte ska försvagas. Vidare märks som mål att andelen som försörjs genom ekonomiskt bistånd ska minska. Revisionsplanen markerar att arbete är en viktig faktor för den enskilde individen och frigör resurser till att förebygga utanförskap.

Revisorerna ska också granska andelen elever i årskurs 9 som uppnår gymnasiebehörighet och hur många som efter gymnasietiden gör det med examen eller studiebevis, då kommunledningen menar att en genomförd utbildning är en viktig faktor för att vara en aktiv samhällsmedborgare med egen försörjning.

Revisorerna ska vidare hålla ett extra öga på nivån på fossila koldioxidutsläpp från kommunkoncernen. Det med inriktning på att minskad miljöpåverkan leder till lägre förbrukning av naturresurser och minskade kostnader för hela samhället.
I de fall hälften av de totalt nio utvalda indikatorerna går i rätt riktning eller är minst i nivå med jämförbara kommuner, bedöms kommunen ha en god ekonomisk hushållning.

ULF SIBNER
Hanna möter ånger, tårar, skratt och längtan

Att jobba som präst i ett häkte innebär samtal som rymmer mycket ånger, ovisshet och tårar men också skratt, berättar Hanna Stark. 

Sedan två år tillbaka är Hanna Stark häktespräst i Växjö. I samtalen med de intagna möter hon mycket ånger och tårar, men också skratt och tro.
– Framför allt finns det en längtan efter att hitta fäste i något eller någon.
Läs mer...
Magnus vill ha ett grönare och mindre fyrkantigt Sverige
180318
Magnus P Wåhlin, skolpräst från Hovshaga, är Miljöpartiets nya toppnamn i Växjö. Han vill ha ett grönare samhälle med bilfria centrum, menar att säkerhetsdiskussionerna är problematiska och anser att bristande integration delvis beror på fyrkantighet och byråkrati.
– Ibland reglerar vi nästan ihjäl oss. Är det till exempel självklart att alla måste kunna svenska för att få komma in på arbetsmarknaden?
Läs mer...
Späckad miljövecka i Växjö
180317
På måndag invigs den femte upplagan av Earth Week i Växjö. Ett späckat program väntar med föreläsningar, fröbyten, framtidsvandringar, livemusik och så årets stora nyhet, Pop-up park, då Västra Esplanaden under några timmar stängs av för biltrafik och omvandlas till en aktivitetspark med vattenbar, livescen och schnippeldisco.
Läs mer...
Lenas hjärta slår ett extra slag för hjärtebarnen
180311
Februari 2005 blev Lena Klarefelt mamma till en svårt hjärtsjuk son. Dessa erfarenheter gjorde att hon engagerade sig i Hjärtebarnsfonden och startade föreningens Kronobergsavdelning 2006, där hon idag är ordförande.
– Att ha ett missbildat hjärta är ett osynligt handikapp. Med föreningen vill vi synliggöra hjärtebarnens behov och stötta både barnen, syskonen och föräldrarna.  
Läs mer...
> Med musik i bagaget (180310)
> Stridslystna seniorer (180307)
> Henrik är ny ordförande för Aktiespararna Växjö (180304)
> Fler p-platser för sjukhuspersonal (180301)
> Växjöbostäder försvarar höga hyror i de nya studentlägenheterna (180228)
> Nytt jättebygge på Arenastaden (180228)
> Kristian Tyrann invigde årets föreläsning (180226)
> Med våtmarken i centrum (180223)
> Sportlovsflyg i litet format (180222)
> 165 miljoner till hälso- och sjukvård. (180221)

 
LEDAREN
Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass
Det är ju så när vi varit ute och rest, det är svårt att inte prata ...
Läs mer...
KULTUR & NÖJE
Taggade elever bakom kulisserna på Bröderna Lejonhjärta
En storslagen och berörande föreställning med fantastiska scenpres...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - mars 2018
Serieseger för Rottne, snöpligt cuputtåg för Öster, seger för HF-dam...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen