Tillbaka till startsidan
Måndag 19 mars 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 21 februari 2018
165 miljoner till hälso- och sjukvård.
Regionstyrelsen har beslutat att tillföra cirka 165 miljoner kronor till hälso- och sjukvården.

Pengarna kommer till största delen att användas för satsningar när det gäller jämlik och nära vård och attraktiva arbetsgivare. Något som bland annat omfattar satsningar för äldre, nya resurser kopplat till barn- och ungdomspsykiatrin, samt vårdpersonal inom Region Kronobergs dygnet-runt-verksamhet.

– Det känns bra att vi nu har fått igenom satsningar även för undersköterskor och övriga som arbetar obekväm arbetstid inom vården, säger regionstyrelsens ordförande Anna Fransson (S) i ett pressmeddelande.

Den så kallade tilläggsbudgeten omfattar drygt 200 miljoner kronor och innehåller en rad satsningar. Några av satsningarna, cirka 67 miljoner är avsedda att stärka Region Kronobergs attraktiva varumärke ytterligare genom satsningar som extra kompensation för nattarbete och OB-arbete inom vårdens dygnet-runt-verksamhet.

Inom personalområdet avsätts pengar även för att stimulera fler att vidareutbilda sig vad gäller akademiska specialistutbildningar inom hälso- och sjukvården. För sjuksköterskor och undersköterskor tillförs 15 miljoner för arbetet med en karriärtrappa.  

Arbetet med Äldrehälsa Kronoberg går vidare. 24 miljoner avsätts dessutom för att möjliggöra att länets äldre får en fast vårdkontakt som känner patienten och dennes vårdbehov och därmed kan hjälpa till att så smidigt som möjligt lotsa till den vård patienten behöver, menar Regionstyrelsens majoritet.

De vill också att vårdpersonal ska avlastas så att de kan få tid till mer patientnära arbete genom att införa servicepersonal som hanterar det viktiga och nödvändiga arbetet med '' stöd- och kringarbete'' inom vårdverksamheten. Bland övriga satsningar märks en ny dygnsambulans i Lessebo kommun och förbättrat arbete med individuella vårdplaner inom barn- och ungdomspsykiatrin.

ULF SIBNER
Hanna möter ånger, tårar, skratt och längtan

Att jobba som präst i ett häkte innebär samtal som rymmer mycket ånger, ovisshet och tårar men också skratt, berättar Hanna Stark. 

Sedan två år tillbaka är Hanna Stark häktespräst i Växjö. I samtalen med de intagna möter hon mycket ånger och tårar, men också skratt och tro.
– Framför allt finns det en längtan efter att hitta fäste i något eller någon.
Läs mer...
Magnus vill ha ett grönare och mindre fyrkantigt Sverige
180318
Magnus P Wåhlin, skolpräst från Hovshaga, är Miljöpartiets nya toppnamn i Växjö. Han vill ha ett grönare samhälle med bilfria centrum, menar att säkerhetsdiskussionerna är problematiska och anser att bristande integration delvis beror på fyrkantighet och byråkrati.
– Ibland reglerar vi nästan ihjäl oss. Är det till exempel självklart att alla måste kunna svenska för att få komma in på arbetsmarknaden?
Läs mer...
Späckad miljövecka i Växjö
180317
På måndag invigs den femte upplagan av Earth Week i Växjö. Ett späckat program väntar med föreläsningar, fröbyten, framtidsvandringar, livemusik och så årets stora nyhet, Pop-up park, då Västra Esplanaden under några timmar stängs av för biltrafik och omvandlas till en aktivitetspark med vattenbar, livescen och schnippeldisco.
Läs mer...
Lenas hjärta slår ett extra slag för hjärtebarnen
180311
Februari 2005 blev Lena Klarefelt mamma till en svårt hjärtsjuk son. Dessa erfarenheter gjorde att hon engagerade sig i Hjärtebarnsfonden och startade föreningens Kronobergsavdelning 2006, där hon idag är ordförande.
– Att ha ett missbildat hjärta är ett osynligt handikapp. Med föreningen vill vi synliggöra hjärtebarnens behov och stötta både barnen, syskonen och föräldrarna.  
Läs mer...
> Med musik i bagaget (180310)
> Stridslystna seniorer (180307)
> Henrik är ny ordförande för Aktiespararna Växjö (180304)
> Fler p-platser för sjukhuspersonal (180301)
> Växjöbostäder försvarar höga hyror i de nya studentlägenheterna (180228)
> Nytt jättebygge på Arenastaden (180228)
> Kristian Tyrann invigde årets föreläsning (180226)
> Med våtmarken i centrum (180223)
> Revisionsplan antagen (180223)
> Sportlovsflyg i litet format (180222)

 
LEDAREN
Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass
Det är ju så när vi varit ute och rest, det är svårt att inte prata ...
Läs mer...
KULTUR & NÖJE
Taggade elever bakom kulisserna på Bröderna Lejonhjärta
En storslagen och berörande föreställning med fantastiska scenpres...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - mars 2018
Serieseger för Rottne, snöpligt cuputtåg för Öster, seger för HF-dam...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen