Tillbaka till startsidan
Söndag 27 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 3 februari 2018
Strategi med stora ambitioner
Skogen är en viktig arena för fritid och friluftsliv.
Skogen är en viktig arena för fritid och friluftsliv.
I skogen möts många intressen. Skogen handlar om produktion av stora ekonomiska värden men den ger också plats för stora miljövärden och utgör dessutom en viktig arena för friluftsliv. Med en gemensam strategi för Smålands skogar är tanken att lösa konflikter och få alla skogens värden att växa.

ASA/SMÅLAND. ''Smålands skogar får värden att växa'' är visionen för den regionala skogsstrategin som presenterades vid Asa skogscentrum. Strategin handlar inte om några blygsamma ambitioner. Tanken är att de småländska skogarna ska bidra till förbättringar när det gäller ekonomi, sysselsättning, miljö och klimat, jämställdhet och integration.
I sin inledning ger Ingrid Burman, landshövding i Kronobergs län, en beskrivning nuläget.

– I Småland är skogen viktig. Vi har fyrtiotusen skogsägare och sextontusen sysselsatta i skogssektorn. Samtidigt bjuder skogen på viktiga besöksmål och innehåller stora biologiska värden.

Hon konstaterar också att Småland är en viktig region för träförädling.

– En tredjedel av alla som arbetar med träförädling i Sverige finns i Småland, säger hon.

Presentationen kan ge en bild av en skogsstrategi som kan lösa allt. Men visst är man medveten om att vissa av de mål som presenteras är motsatta och ibland oförenliga och att dessa motsättningar ännu inte är lösta. Det har lett till att Sveriges Naturskyddsförening valt att inte ställa sig bakom skogsstrategin så som den presenteras.

– Naturskyddsföreningen står inte bakom slutresultatet men har kommit med många viktiga synpunkter, säger Ingrid Burman och poängterar att skogsstrategin inte utgör någon fix och färdig lösning av alla problem...
LÄS MER I VK 5, UTE 2/2


TORE SJÖQVIST
Nya hållbarhetschefen om utmaningar och tydliga mål

Bollar med lösningar! Växjö kommuns nytillträdda hållbarhetschef Charlotte G Brynielsson ska bidra till att Agenda 2030:s 17 mål uppnås även på regional och lokal nivå.

Världen står inför ödesutmaningar både när det gäller klimat, ekologi och sociala orättvisor. Agenda 2030 har satt upp 17 överordnade mål när det gäller globalt ansvarstagande och Växjö går nu i bräschen med målet att varas Sveriges ledande Agenda 2030-kommun. Nytillträdda hållbarhetschefen Charlotte G Brynielsson är positiv.       
– Är det någon som borde klara  av målen så är det ju vi i Växjö!
Läs mer...
Invigningen av Åsnens nationalpark firas hela helgen
180525
Det första steget togs 2010 och nu åtta år senare är det dags för invigning av Åsnens nationalpark. Totalt 1900 hektar, varav 75 procent är vattenyta, utgör Sveriges 30:e nationalpark.     
– Vi tror på 110 000 besökare per år, säger Helene Pettersson och Annika Bladh, projektledare på Länsstyrelsen i Kronobergs län.
Läs mer...
Framgångsrikt reduktionsfiske i Växjösjöarna
180523
Visst nappar det! De senaste tre årens reduktionsfiske i Växjösjöarna har gett gott resultat med mindre vitfisk, större siktdjup samt fler abborrar och gäddor.        
– Det här gynnar hela ekosystemet i sjöarna, säger Jesper Rengbrandt och Magnus Böklin på Klara Vatten Sverige som ansvarar för reduktionsfisket.
Läs mer...
Patrik och Gill driver älgpark
180520
Skogens konung älgen är ett älskat djur och tillika ett av Smålands främsta symboler. Grönåsen Älg- och lantdjurpark utanför Kosta lockar årligen 28 000 besökare. För ägarna Patrik och Gill Agelstam har de 14 älgarna nästan blivit som familjemedlemmar.
– Varje älg är en egen individ. Några är reserverade medan andra är väldigt sociala.
Läs mer...
> Flugfiske för nybörjare och erfarna (180519)
> Företagsklimat över rikssnitt (180519)
> Multiarena invigs i Kalvsvik (180518)
> Något för alla som vill bo centralt (180516)
> Amsterdam nästa (180510)
> Folkfest markerade nystart för Araby Park Arena (180509)
> Lotta hittade hem politiskt i Medborgerlig Samling (180506)
> Ny samlingsplats för IT-utveckling byggs i Växjö (180503)
> Tydlig mobilisering inför valet vid årets Första maj-firande (180502)
> Rätt regionchef på Attendo (180502)

 
FAMILJ
Växjö firade den biologiska mångfalden
22 maj firas Den internationella dagen för biologisk mångfald, något...
Läs mer...
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen

Ta del av våra nya användarvillkor.

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.