Tillbaka till startsidan
Söndag 27 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 1 februari 2018
Birgitta slår ett slag för duktiga flickors revansch
Liberalernas Birgitta Ohlsson smygstartade Kulturnatten med föreläsningen om sin feministiska bestseller Duktiga flickors revansch.
Liberalernas Birgitta Ohlsson smygstartade Kulturnatten med föreläsningen om sin feministiska bestseller Duktiga flickors revansch.   
Redan på fredagskvällen smygstartade Liberalerna i Växjö Kulturnatten genom Birgitta Ohlssons föreläsning om sin bok Duktiga flickors revansch. Med 25 000 sålda exemplar har den omstridde politikern fått en riktig feministisk bestseller.
– Jag har ofta varit med om att det raljerats över min duktighet och mina ambitioner.


Tidigare EU-ministern Birgitta Ohlsson har länge varit en av Liberalernas mest framträdande och färgstarkaste profiler, inte minst genom sitt engagemang i feministiska frågor.

Förra året valde hon att utmana Jan Björklund om partiledarposten, men efter att ha förlorat så meddelade hon i höstas att hon lämnar politikern och inte ställer upp i riksvalet.

Istället har hon nu gjort karriär som författare med den uppmärksammade boken Duktiga flickors revansch, som både är en självbiografi och ett debattinlägg om samhällets skeva syn på högpresterande kvinnor. Birgitta berättar om egna personliga erfarenheter som sträcker sig från förskolan till riksdagshuset.

– Min första utgångspunkt är en händelse i förskolan där jag byggde pärlplatta med mycket avancerade mönster och fick mycket beröm, men där sedan en gosse som kan liknas vid en ung Donald Trump tog plattan från mig och slängde den i golvet. Han tålde inte att jag fick uppmärksamhet och förskoleläraren sa till mig, lilla gumman, det var ju inte så farligt!

Birgitta upplever att det ofta raljerats över hennes duktighet och ambitioner. Hon menar att det är ett genomgående drag i samhället att högpresterande tjejer hålls tillbaka eller nonchaleras...
LÄS MER I VK 5, UTE 2/2


DAVID FÄRDIGH
Nya hållbarhetschefen om utmaningar och tydliga mål

Bollar med lösningar! Växjö kommuns nytillträdda hållbarhetschef Charlotte G Brynielsson ska bidra till att Agenda 2030:s 17 mål uppnås även på regional och lokal nivå.

Världen står inför ödesutmaningar både när det gäller klimat, ekologi och sociala orättvisor. Agenda 2030 har satt upp 17 överordnade mål när det gäller globalt ansvarstagande och Växjö går nu i bräschen med målet att varas Sveriges ledande Agenda 2030-kommun. Nytillträdda hållbarhetschefen Charlotte G Brynielsson är positiv.       
– Är det någon som borde klara  av målen så är det ju vi i Växjö!
Läs mer...
Invigningen av Åsnens nationalpark firas hela helgen
180525
Det första steget togs 2010 och nu åtta år senare är det dags för invigning av Åsnens nationalpark. Totalt 1900 hektar, varav 75 procent är vattenyta, utgör Sveriges 30:e nationalpark.     
– Vi tror på 110 000 besökare per år, säger Helene Pettersson och Annika Bladh, projektledare på Länsstyrelsen i Kronobergs län.
Läs mer...
Framgångsrikt reduktionsfiske i Växjösjöarna
180523
Visst nappar det! De senaste tre årens reduktionsfiske i Växjösjöarna har gett gott resultat med mindre vitfisk, större siktdjup samt fler abborrar och gäddor.        
– Det här gynnar hela ekosystemet i sjöarna, säger Jesper Rengbrandt och Magnus Böklin på Klara Vatten Sverige som ansvarar för reduktionsfisket.
Läs mer...
Patrik och Gill driver älgpark
180520
Skogens konung älgen är ett älskat djur och tillika ett av Smålands främsta symboler. Grönåsen Älg- och lantdjurpark utanför Kosta lockar årligen 28 000 besökare. För ägarna Patrik och Gill Agelstam har de 14 älgarna nästan blivit som familjemedlemmar.
– Varje älg är en egen individ. Några är reserverade medan andra är väldigt sociala.
Läs mer...
> Flugfiske för nybörjare och erfarna (180519)
> Företagsklimat över rikssnitt (180519)
> Multiarena invigs i Kalvsvik (180518)
> Något för alla som vill bo centralt (180516)
> Amsterdam nästa (180510)
> Folkfest markerade nystart för Araby Park Arena (180509)
> Lotta hittade hem politiskt i Medborgerlig Samling (180506)
> Ny samlingsplats för IT-utveckling byggs i Växjö (180503)
> Tydlig mobilisering inför valet vid årets Första maj-firande (180502)
> Rätt regionchef på Attendo (180502)

 
FAMILJ
Växjö firade den biologiska mångfalden
22 maj firas Den internationella dagen för biologisk mångfald, något...
Läs mer...
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen

Ta del av våra nya användarvillkor.

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.