Tillbaka till startsidan
Söndag 27 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 27 januari 2018
Jessica gör succé med både häst och katt
Jessica med sin katt Hugin, som nyligen vann utmärkelsen Årets Stallkatt 2017.
Jessica med sin katt Hugin, som nyligen vann utmärkelsen Årets Stallkatt 2017.
Jessica Jacobsson i Grimslöv älskar att jobba med djur. Med sina nordsvenska brukshästar Oden och Nitro har hon tränat in flera spektakulära tricks som gjort succé på uppvisningar runt om i Sverige. Men det är inte bara hästarna som nått framgångar.         
– Min katt Hugin blev utsedd till Årets Stallkatt i Sverige 2017.


Växjöbladet/Kronobergaren träffar Jessica Jacobsson på hennes gård i Grimslöv. Här i stallet tillbringar hon större delen av tiden när hon inte jobbar som högstadielärare eller hälsar på pojkvännen i Markaryd. Att Jessica skulle bli intresserad och syssla med hästar var inte någon jätteskräll. Hennes mormor jobbade som ridskolechef och både Jessicas mamma, morfar och moster har sysslat med ridning. Jessica började med hästar redan vid fyraårsåldern, men har valt en något annorlunda väg genom att specialisera sig på det som kallas frihetsdressyr.

– Min dröm var att få vara på de stora arenorna, men jag insåg att det skulle bli svårt att nå dit enbart med ridning. Därför behövde jag bli bäst på något annat.

Med hästarna Oden och Nitro, båda nordsvenska brukshästar, har Jessica genom trägen och tålamodskrävande träning övat in flera spektakulära och publikfriande dressyrtricks.

– En favorit är apportering, då jag kastar iväg hinkar eller ridspön och hästarna hämtar dem. Andra inövade tricks är att de lägger sig på kommando, vinkar till publiken, pussar mig eller gör bergsgeten, vilket innebär att de ställer alla fyra hovarna tätt intill varandra, precis som en bergsget!

Dessa trick har blivit stora publiksuccéer. Jessica deltar i uppvisningar och shower runt om i landet, exempelvis har hon fyra år i rad uppträtt på Sweden International Horse Show på Friends Arena i Stockholm. Ungdomsdrömmen om de stora arenorna har därmed förverkligats. Nu väntar vårsäsongen. Trotjänaren Oden har så smått börjat gå i pension, så just nu tränar hon enbart med Nitro...
LÄS MER I VK 4, UTE 26/1


DAVID FÄRDIGH
Nya hållbarhetschefen om utmaningar och tydliga mål

Bollar med lösningar! Växjö kommuns nytillträdda hållbarhetschef Charlotte G Brynielsson ska bidra till att Agenda 2030:s 17 mål uppnås även på regional och lokal nivå.

Världen står inför ödesutmaningar både när det gäller klimat, ekologi och sociala orättvisor. Agenda 2030 har satt upp 17 överordnade mål när det gäller globalt ansvarstagande och Växjö går nu i bräschen med målet att varas Sveriges ledande Agenda 2030-kommun. Nytillträdda hållbarhetschefen Charlotte G Brynielsson är positiv.       
– Är det någon som borde klara  av målen så är det ju vi i Växjö!
Läs mer...
Invigningen av Åsnens nationalpark firas hela helgen
180525
Det första steget togs 2010 och nu åtta år senare är det dags för invigning av Åsnens nationalpark. Totalt 1900 hektar, varav 75 procent är vattenyta, utgör Sveriges 30:e nationalpark.     
– Vi tror på 110 000 besökare per år, säger Helene Pettersson och Annika Bladh, projektledare på Länsstyrelsen i Kronobergs län.
Läs mer...
Framgångsrikt reduktionsfiske i Växjösjöarna
180523
Visst nappar det! De senaste tre årens reduktionsfiske i Växjösjöarna har gett gott resultat med mindre vitfisk, större siktdjup samt fler abborrar och gäddor.        
– Det här gynnar hela ekosystemet i sjöarna, säger Jesper Rengbrandt och Magnus Böklin på Klara Vatten Sverige som ansvarar för reduktionsfisket.
Läs mer...
Patrik och Gill driver älgpark
180520
Skogens konung älgen är ett älskat djur och tillika ett av Smålands främsta symboler. Grönåsen Älg- och lantdjurpark utanför Kosta lockar årligen 28 000 besökare. För ägarna Patrik och Gill Agelstam har de 14 älgarna nästan blivit som familjemedlemmar.
– Varje älg är en egen individ. Några är reserverade medan andra är väldigt sociala.
Läs mer...
> Flugfiske för nybörjare och erfarna (180519)
> Företagsklimat över rikssnitt (180519)
> Multiarena invigs i Kalvsvik (180518)
> Något för alla som vill bo centralt (180516)
> Amsterdam nästa (180510)
> Folkfest markerade nystart för Araby Park Arena (180509)
> Lotta hittade hem politiskt i Medborgerlig Samling (180506)
> Ny samlingsplats för IT-utveckling byggs i Växjö (180503)
> Tydlig mobilisering inför valet vid årets Första maj-firande (180502)
> Rätt regionchef på Attendo (180502)

 
FAMILJ
Växjö firade den biologiska mångfalden
22 maj firas Den internationella dagen för biologisk mångfald, något...
Läs mer...
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen

Ta del av våra nya användarvillkor.

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.