Tillbaka till startsidan
Tisdag 16 januari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 13 januari 2018
Växjö växer på höjd och bredd
Kärnhems bygge på Solberget med 60 nya lägenheter ingår inte i statistiken för 2017. Bygget påbörjades 2016 och blir färdigt först i år.
Kärnhems bygge på Solberget med 60 nya lägenheter ingår inte i statistiken för 2017. Bygget påbörjades 2016 och blir färdigt först i år.
Under 2017 påbörjades byggnationen av cirka 1200 nya lägenheter i Växjö. Över 600 lägenheter färdigställdes under året. Och flera byggprojekt pågår både på bredden och höjden som gör att dessa siffror fortsätter att öka.

Enligt siffror från stadsbyggnadskontoret färdigställdes totalt 627 nya lägenheter under förra året, många av dessa centralt bland annat på stationsområdet. Av de färdigställda räknas annars in såväl bostäder i flerbostadshus som fristående lägenheter i par- eller kedjehus.

Under 2018 kommer den siffran att öka kraftigt, enbart Kärnhems och APP:s 16-våningshus på Solberget respektive Arenastaden levererar närmare 300 lägenheter. Icon-fastigheten, kopplad till Vida Arena, får 220 lägenheter och dessa ska, precis som de 60 lägenheterna på Solberget, vara slutsålda sedan länge.

Bland andra mer eller mindre centrala bostadsprojekt, där spaden redan satts i marken, märks bland andra bygget i Kvarteret Lågan utmed Linnégatan intill räddningstjänstens fastighet. Där byggs cirka 150 bostadsrätter med högsta höjd åtta våningar och sent i höstas presenterade APP planer på att bygga 170 lägenheter i kvarteret Fabriken bakom polishuset i centrala Växjö. Denna plan innehåller också flera våningar med parkeringsytor. Men några byggnader högre är 8-10 våningar är knappast aktuella.

Enligt Lars Wennerstål som är förvaltningschef på Stadsbyggnadskontoret är intresset fortsatt högt när det gäller planering av nya projekt. Men även om avsteg gjorts från tidigare syn på höga hus i centrala Växjö, så tror han inte på byggnader i framtiden som blir högre än exempelvis World Trade Center. Men varje projekt synas från fall till fall.

– Vi har lämnat positiva besked till ett antal höga objekt, exempelvis fler runt Arenastaden, men inte när det gäller själva centrum, berättar han.

När det gäller bygglovskostnader så ges det dock inga fördelar till byggherrar att bygga högt i stället för brett. Kostnaden för bygglov beräknas utifrån antalet lägenheter och bostadsytor och avgörs inte utifrån hur många kvadratmeter tomtmark som tas i anspråk.

ULF SIBNER
Tomas Eneroth laddar inför valrörelsen

Växjöbon Tomas Eneroth kan se tillbaka på ett intensivt första halvår som infrastrukturminister. Nu laddar han inför valrörelsen.
Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet


Efter ett intensivt första halvår som minister har Växjöbon Tomas Eneroth varit ledig och laddat batterierna hemma i Växjö. Nu stundar ett späckat valår och med låg arbetslöshet och goda statsfinanser så tror Tomas på ett lyft i opinionen. Däremot fruktar han en smutsig valrörelse.
– Det finns tendenser till hätska tongångar i debatten, det oroar mig!
Läs mer...
Eva Johansson centerns etta
180114
Eva Johansson, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, är förstanamn i nomineringskommitténs förslag på Centerpartiets lista till kommunvalet i Växjö 2018.
Läs mer...
Norra Järnvägsgatan stängs för biltrafik
180110
Från och med nu på måndag stängs Norra Järnvägsgatan i Växjö permanent av för biltrafik. Förändringen är en del av omdaningen av stationsområdet och kommer innebära nya trafikflöden i Växjö.
– Det blir ökad trafik på framför allt Norra Esplanaden och även i viss mån Södra Järnvägsgatan, säger Per-Olof Löfberg, trafikplaneringschef på Växjö kommun.
Läs mer...
Tror på lyft för Liberalerna
180107
Regeringens hantering av LSS-reformen var den tändande gnistan som fick Caroline Persson att ta klivit in i politiken. Hon finns nu på tredje plats på Liberalernas kommunlista i Växjö och känner stor tillförsikt inför valet.
– Underskatta aldrig Liberalerna. Jag tror vi får ett lyft.
Läs mer...
> Cykeläventyrare samlar in pengar till Barncancerfonden (180106)
> Lager på lager (180104)
> Nyårshelgen är en svår tid för hundarna (171228)
> Hissö, naturreservat under förvandling (171222)
> Butiker möter e-handeln (171220)
> De berättar om ett familjeliv i kontrollerat kaos (171216)
> Finalister till ''Årets Kronobergare'' (171214)
> Lång kamp för kyrkan i Berg (171211)
> Nya kontor byggs i Växjös stadskärna (171206)
> Leder expanderande polisutbildning (171203)

 
LEDAREN
Är storhet vansinne?
Är det så att byggbolag - påhejade av kommunen - fått storhetsvansin...
Läs mer...
FAMILJ
Elin blev Årets Kronobergare 2017
P4 Kronobergs utmärkelse Årets Kronobergare är en uppskattad traditi...
Läs mer...
LEDAREN
Brott och straff
Vi får tingsrättens handlingar mejlade till oss i en strid ström. Mång...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen