Tillbaka till startsidan
Måndag 19 mars 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 13 januari 2018
Växjö växer på höjd och bredd
Kärnhems bygge på Solberget med 60 nya lägenheter ingår inte i statistiken för 2017. Bygget påbörjades 2016 och blir färdigt först i år.
Kärnhems bygge på Solberget med 60 nya lägenheter ingår inte i statistiken för 2017. Bygget påbörjades 2016 och blir färdigt först i år.
Under 2017 påbörjades byggnationen av cirka 1200 nya lägenheter i Växjö. Över 600 lägenheter färdigställdes under året. Och flera byggprojekt pågår både på bredden och höjden som gör att dessa siffror fortsätter att öka.

Enligt siffror från stadsbyggnadskontoret färdigställdes totalt 627 nya lägenheter under förra året, många av dessa centralt bland annat på stationsområdet. Av de färdigställda räknas annars in såväl bostäder i flerbostadshus som fristående lägenheter i par- eller kedjehus.

Under 2018 kommer den siffran att öka kraftigt, enbart Kärnhems och APP:s 16-våningshus på Solberget respektive Arenastaden levererar närmare 300 lägenheter. Icon-fastigheten, kopplad till Vida Arena, får 220 lägenheter och dessa ska, precis som de 60 lägenheterna på Solberget, vara slutsålda sedan länge.

Bland andra mer eller mindre centrala bostadsprojekt, där spaden redan satts i marken, märks bland andra bygget i Kvarteret Lågan utmed Linnégatan intill räddningstjänstens fastighet. Där byggs cirka 150 bostadsrätter med högsta höjd åtta våningar och sent i höstas presenterade APP planer på att bygga 170 lägenheter i kvarteret Fabriken bakom polishuset i centrala Växjö. Denna plan innehåller också flera våningar med parkeringsytor. Men några byggnader högre är 8-10 våningar är knappast aktuella.

Enligt Lars Wennerstål som är förvaltningschef på Stadsbyggnadskontoret är intresset fortsatt högt när det gäller planering av nya projekt. Men även om avsteg gjorts från tidigare syn på höga hus i centrala Växjö, så tror han inte på byggnader i framtiden som blir högre än exempelvis World Trade Center. Men varje projekt synas från fall till fall.

– Vi har lämnat positiva besked till ett antal höga objekt, exempelvis fler runt Arenastaden, men inte när det gäller själva centrum, berättar han.

När det gäller bygglovskostnader så ges det dock inga fördelar till byggherrar att bygga högt i stället för brett. Kostnaden för bygglov beräknas utifrån antalet lägenheter och bostadsytor och avgörs inte utifrån hur många kvadratmeter tomtmark som tas i anspråk.

ULF SIBNER
Hanna möter ånger, tårar, skratt och längtan

Att jobba som präst i ett häkte innebär samtal som rymmer mycket ånger, ovisshet och tårar men också skratt, berättar Hanna Stark. 

Sedan två år tillbaka är Hanna Stark häktespräst i Växjö. I samtalen med de intagna möter hon mycket ånger och tårar, men också skratt och tro.
– Framför allt finns det en längtan efter att hitta fäste i något eller någon.
Läs mer...
Magnus vill ha ett grönare och mindre fyrkantigt Sverige
180318
Magnus P Wåhlin, skolpräst från Hovshaga, är Miljöpartiets nya toppnamn i Växjö. Han vill ha ett grönare samhälle med bilfria centrum, menar att säkerhetsdiskussionerna är problematiska och anser att bristande integration delvis beror på fyrkantighet och byråkrati.
– Ibland reglerar vi nästan ihjäl oss. Är det till exempel självklart att alla måste kunna svenska för att få komma in på arbetsmarknaden?
Läs mer...
Späckad miljövecka i Växjö
180317
På måndag invigs den femte upplagan av Earth Week i Växjö. Ett späckat program väntar med föreläsningar, fröbyten, framtidsvandringar, livemusik och så årets stora nyhet, Pop-up park, då Västra Esplanaden under några timmar stängs av för biltrafik och omvandlas till en aktivitetspark med vattenbar, livescen och schnippeldisco.
Läs mer...
Lenas hjärta slår ett extra slag för hjärtebarnen
180311
Februari 2005 blev Lena Klarefelt mamma till en svårt hjärtsjuk son. Dessa erfarenheter gjorde att hon engagerade sig i Hjärtebarnsfonden och startade föreningens Kronobergsavdelning 2006, där hon idag är ordförande.
– Att ha ett missbildat hjärta är ett osynligt handikapp. Med föreningen vill vi synliggöra hjärtebarnens behov och stötta både barnen, syskonen och föräldrarna.  
Läs mer...
> Med musik i bagaget (180310)
> Stridslystna seniorer (180307)
> Henrik är ny ordförande för Aktiespararna Växjö (180304)
> Fler p-platser för sjukhuspersonal (180301)
> Växjöbostäder försvarar höga hyror i de nya studentlägenheterna (180228)
> Nytt jättebygge på Arenastaden (180228)
> Kristian Tyrann invigde årets föreläsning (180226)
> Med våtmarken i centrum (180223)
> Revisionsplan antagen (180223)
> Sportlovsflyg i litet format (180222)

 
LEDAREN
Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass
Det är ju så när vi varit ute och rest, det är svårt att inte prata ...
Läs mer...
KULTUR & NÖJE
Taggade elever bakom kulisserna på Bröderna Lejonhjärta
En storslagen och berörande föreställning med fantastiska scenpres...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - mars 2018
Serieseger för Rottne, snöpligt cuputtåg för Öster, seger för HF-dam...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen