Tillbaka till startsidan
Lördag 21 april 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 28 december 2017
Nyårshelgen är en svår tid för hundarna
Det blir alltid en massa plastbitar kvar på marken efter fyrverkerierna. Dessa kan innebära direkt dödsfara om hundarna får i sig dem.
Det blir alltid en massa plastbitar kvar på marken efter fyrverkerierna. Dessa kan innebära direkt dödsfara om hundarna får i sig dem.
Nedskräpning med glas och plast på gator och torg vållar stora problem för hundar och deras ägare. Särskilt problematiskt blir det under nyårshelgen då dessutom högljudda smällare och raketer skrämmer många hundar.     
– Och plastbitarna som blir kvar på marken efter raketerna är dessutom farliga för hundarna att få i sig, säger hundälskaren Ida Edvardsson.

VÄXJÖ. Hundar berör och engagerar. Ida Edvardsson äger tre hundar; Nalle (blandras), Lowe (Shetland Sheepdog) och Rhino (Border collie). Med Nalle och Love tävlar hon i agility, en populär hundsport som avgörs på hinderbana.

– Det är en härlig känsla att se glädjen i deras ögon. Nalle tävlar i högsta klassen medan Lowe precis inlett sin tävlingskarriär. Rhino är bara tio månader så han får vänta ett tag till.

Hur mycket till lägger du på hundträning?

– Det brukar bli cirka två timmar per dag, så under en vecka handlar det om totalt 14 timmar.

Men samhället är inte alltid anpassat efter hundar. Det som Ida särskilt reagerat på är den allmänna nedskräpningen på gator och torg. Ofta ligger det stora mängder glas, plast- och pappersprodukter kastade på marken, något som är extra påtagligt under och efter helgerna.

– Många hundägare drar sig för att gå med hundar i Växjö centrum. Vissa har börjat sätta munkorgar på hundarna för att förhindra att de får i sig något olämpligt. Skulle de exempelvis äta något i plast kan det sluta med ett akut veterinärbesök. Även glas kan ställa till med svåra skador. Tassarna är det känsligaste som finns på en hund och en glasbit kan få stora konsekvenser.

Glöms den allmänna nedskräpningen bort i miljödebatten?

– Ja, absolut! Om Växjö ska leva upp till epitetet Europas grönaste stad så finns mycket kvar att göra.

Inför den stundande nyårshelgen så är det många hundägare som bävar för såväl fyrverkerier som nerskräpning. Ida har egen erfarenhet av vad högljutt smällande kan medföra.

– Min tidigare hund Spike var extremt skotträdd och kände obehag både före och efter nyår. Det okontrollerade skjutandet som ibland pågår i flera dygn är det som retar mig allra mest. Det är respektlöst!

Kan man skydda hundarna mot högljudda smällare och raketer?

– Något år stängde jag in mig med hundarna i tvättstugan i källarvåningen. Ljudet från tvättmaskinen torktumlaren och en musikstereo på låg nivå skyddade dem från explosionerna utifrån. Men annars är väl det säkraste tipset att åka ut på landet under nyårshelgen.

Ida bor numera just på landsbygden utanför Växjö och hoppas därmed kunna slippa ofoget med smällare och fyrverkerier. Men för hundägare i city är det värre. Och det är inte bara själva smällandet utan även restavfallet som innebär en fara.

– Det blir alltid en massa plastbitar kvar på marken efter fyrverkerierna. Dessa kan innebära direkt dödsfara om hundarna får i sig dem.

Får Ida önska sig något inför det kommande året så är det just en ökad förståelse för hundarnas situation. Att hundar spelar en betydelsefull roll i många människors liv råder det inga tvivel om.

– För mig är de som familjemedlemmar. Hundarna är med mig hela tiden, både på jobbet och fritiden.

Hur är det med julfirandet? Får även hundarna julklapp?

– Ja, alla tre kommer få var sitt extra gott ben på julafton.

DAVID FÄRDIGH
Resecentrum i tillfälliga lokaler

Rolf Andersson , chef för länstrafikens kundcenter, kollar så att allt fungerar för Marie Tschannen i de nya lokalerna.

Igår invigdes den nya men också tillfälliga Växjö station. Under cirka tre år kommer Länstrafiken, Pressbyrån och Jernhusens väntsal att husera i den tillfälliga byggnaden vid muren mot Tegnérkyrkogården. Allt i väntan på att det nya, kombinerade kommunhuset och resecentrum färdigställs.
Läs mer...
Konserthuset blev experimenthuset för en dag
180419
Växjö konserthus förvandlades till ett experimenthus i lördags när Science City arrangerades av GoTech, Växjö kommun, Teknikcollage Kronoberg och Växjö Citysamverkan. Aktiviteter kopplade till naturvetenskap och teknik lockade många besökare. Love Forslund 2,5 år fascinerades särskilt av den 19 ton tunga skogsmaskinen.
– Han älskar traktorer och maskiner, berättar mamma Janina Forslund.
Läs mer...
Efterlyser mer biologisk mångfald
180415
Klövviltstammen och i synnerhet älgstammen har minskat de senaste åren, men ändå ökar betesskadorna i skogen. Elias Turesson, jaktvårdskonsulent i Kronobergs län, menar att en viktig förklaring är den stora dominansen av granskog.
– När någon väl planterar tall så blir det som foderplats dit allt klövvilt dras. Som både jägare och skogsägare menar jag att det behövs mer av biologisk mångfald för att få en bättre balans.
Läs mer...
Fiske i strömmande vatten
180414
Alsterån rinner drygt tolv mil från sjön Alstern i Uppvidinge mot utloppet vid Pataholm i Kalmarsund. Längs ungefär femton kilometer drivs Strömfiske Alsterån och helgens fiskepremiär är ett vårtecken så gott som något.
Läs mer...
> Att leva med tvångssyndrom (180414)
> Viktigt se över hudens fläckar (180411)
> Mats Birgersson aktuell med ny bok (180409)
> Marino brinner för blues- och soulmusik (180408)
> När våren kryper fram (180407)
> Växjösjön ska bottenbehandlas (180405)
> Pär Holmgren understryker allvaret i klimatutmaningen (180401)
> Jens ser fram påskhögtidens många känslostämningar (180330)
> Nominerad djurklinik (180329)
> Magnus planerar att bygga Sveriges smartaste stall i Ingelstad (180325)

 
LEDAREN
Växer ingen mossa på stenar som rullar
På senare tid har många saker hänt på det, sedan många år, omdiskutera...
Läs mer...
FAMILJ
Bejublad och välsignad cirkuskonst
Ute i Europa är cirkusgudstjänster ett vanligt fenomen men här i Sve...
Läs mer...
LEDAREN
Tjuv och polis
Varje år stjäls det för fyra miljarder kronor ur svenska butiker. Or...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen