Tillbaka till startsidan
Lördag 20 januari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 28 december 2017
Nyårshelgen är en svår tid för hundarna
Det blir alltid en massa plastbitar kvar på marken efter fyrverkerierna. Dessa kan innebära direkt dödsfara om hundarna får i sig dem.
Det blir alltid en massa plastbitar kvar på marken efter fyrverkerierna. Dessa kan innebära direkt dödsfara om hundarna får i sig dem.
Nedskräpning med glas och plast på gator och torg vållar stora problem för hundar och deras ägare. Särskilt problematiskt blir det under nyårshelgen då dessutom högljudda smällare och raketer skrämmer många hundar.     
– Och plastbitarna som blir kvar på marken efter raketerna är dessutom farliga för hundarna att få i sig, säger hundälskaren Ida Edvardsson.

VÄXJÖ. Hundar berör och engagerar. Ida Edvardsson äger tre hundar; Nalle (blandras), Lowe (Shetland Sheepdog) och Rhino (Border collie). Med Nalle och Love tävlar hon i agility, en populär hundsport som avgörs på hinderbana.

– Det är en härlig känsla att se glädjen i deras ögon. Nalle tävlar i högsta klassen medan Lowe precis inlett sin tävlingskarriär. Rhino är bara tio månader så han får vänta ett tag till.

Hur mycket till lägger du på hundträning?

– Det brukar bli cirka två timmar per dag, så under en vecka handlar det om totalt 14 timmar.

Men samhället är inte alltid anpassat efter hundar. Det som Ida särskilt reagerat på är den allmänna nedskräpningen på gator och torg. Ofta ligger det stora mängder glas, plast- och pappersprodukter kastade på marken, något som är extra påtagligt under och efter helgerna.

– Många hundägare drar sig för att gå med hundar i Växjö centrum. Vissa har börjat sätta munkorgar på hundarna för att förhindra att de får i sig något olämpligt. Skulle de exempelvis äta något i plast kan det sluta med ett akut veterinärbesök. Även glas kan ställa till med svåra skador. Tassarna är det känsligaste som finns på en hund och en glasbit kan få stora konsekvenser.

Glöms den allmänna nedskräpningen bort i miljödebatten?

– Ja, absolut! Om Växjö ska leva upp till epitetet Europas grönaste stad så finns mycket kvar att göra.

Inför den stundande nyårshelgen så är det många hundägare som bävar för såväl fyrverkerier som nerskräpning. Ida har egen erfarenhet av vad högljutt smällande kan medföra.

– Min tidigare hund Spike var extremt skotträdd och kände obehag både före och efter nyår. Det okontrollerade skjutandet som ibland pågår i flera dygn är det som retar mig allra mest. Det är respektlöst!

Kan man skydda hundarna mot högljudda smällare och raketer?

– Något år stängde jag in mig med hundarna i tvättstugan i källarvåningen. Ljudet från tvättmaskinen torktumlaren och en musikstereo på låg nivå skyddade dem från explosionerna utifrån. Men annars är väl det säkraste tipset att åka ut på landet under nyårshelgen.

Ida bor numera just på landsbygden utanför Växjö och hoppas därmed kunna slippa ofoget med smällare och fyrverkerier. Men för hundägare i city är det värre. Och det är inte bara själva smällandet utan även restavfallet som innebär en fara.

– Det blir alltid en massa plastbitar kvar på marken efter fyrverkerierna. Dessa kan innebära direkt dödsfara om hundarna får i sig dem.

Får Ida önska sig något inför det kommande året så är det just en ökad förståelse för hundarnas situation. Att hundar spelar en betydelsefull roll i många människors liv råder det inga tvivel om.

– För mig är de som familjemedlemmar. Hundarna är med mig hela tiden, både på jobbet och fritiden.

Hur är det med julfirandet? Får även hundarna julklapp?

– Ja, alla tre kommer få var sitt extra gott ben på julafton.

DAVID FÄRDIGH
På jakt med Ryssbygymnasiet

Magnus Ullman går tredje året vid Ryssbygymnasiets jaktutbildning. Under välgörenhetsjakten är han hundansvarig.

När deltagarna i Ryssbygymnasiets välgörenhetsjakt samlas vid skolans jaktmarker ligger januarimörkret fortfarande tungt över det småländska landskapet. Jakten sker till förmån för Barncancerfonden. Under dagen har jaktintresserade ungdomar möjlighet att jaga och samtidigt få en uppfattning om vad som ingår i skolans jaktutbildning.
Läs mer...
Vill få upp EU-frågan på dagordningen igen
180117
EU-medlemskapet har inneburit att Sverige tappat självbestämmande och inflytande över både sin finans- och utrikespolitik. Det menar Folkrörelsen Nej till EU, vars Växjö-grupp vill lyfta upp EU-frågan i den stundande valrörelsen.
– Det är väldigt tyst om EU. När Sverige nyligen anslöt sig till PESCO, EU:s försvarssamarbete, så skedde det helt utan debatt, säger Carin Lindberg.
Läs mer...
Tunga avhopp för (S)
180117
Socialdemokraternas toppolitiker i Växjö, Åsa Karlsson-Björkmarker, meddelade överraskande i veckan att hon lämnar kommunpolitiken. Hon är sjukskriven sedan i december för stressrelaterade problem och återkommer inte som ledare för oppositionen i kommunstyrelsen.
Läs mer...
Tomas Eneroth laddar inför valrörelsen
180114
Efter ett intensivt första halvår som minister har Växjöbon Tomas Eneroth varit ledig och laddat batterierna hemma i Växjö. Nu stundar ett späckat valår och med låg arbetslöshet och goda statsfinanser så tror Tomas på ett lyft i opinionen. Däremot fruktar han en smutsig valrörelse.
– Det finns tendenser till hätska tongångar i debatten, det oroar mig!
Läs mer...
> Eva Johansson centerns etta (180114)
> Växjö växer på höjd och bredd (180113)
> Norra Järnvägsgatan stängs för biltrafik (180110)
> Tror på lyft för Liberalerna (180107)
> Cykeläventyrare samlar in pengar till Barncancerfonden (180106)
> Lager på lager (180104)
> Hissö, naturreservat under förvandling (171222)
> Butiker möter e-handeln (171220)
> De berättar om ett familjeliv i kontrollerat kaos (171216)
> Finalister till ''Årets Kronobergare'' (171214)

 
LEDAREN
Titta det snöar
Det står allt mer klart att snö på våra breddgrader har blivit något ...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - januari 2018
Alvestatriumf i U16-SMkvalet, klättring och biljard i veckans sportgal...
Läs mer...
FAMILJ
Bakom kulisserna på Växjörevyn
Växjörevyn med Nils Åkesson i spetsen lockar sin vana troget fram ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen