Tillbaka till startsidan
Tisdag 16 januari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 22 december 2017
Hissö, naturreservat under förvandling
Förre kommunekologen Lars Andersson har hittat en fin gran.
Så här års är väl granen vårt mest eftersökta träd. Men inte överallt. I det utökade naturreservatet på Hissö strax norr om Växjö är granen oönskad. I veckan slog Länsstyrelsen två flugor i en smäll då de berättade om arbetet i reservatet och samtidigt erbjöd den som så önskade att ta med sig ett av de oönskade träden från ön.

VÄXJÖ. Strax efter bron som förbinder Hissö med fastlandet finns ett par informationstavlor om reservatet. Där finns också Länsstyrelsen Kronoberg på plats för att informera om det utökade reservatet och det arbete som genomförs på ön.

– Här ska bli mer löv. Vi har börjat med att ta bort de amerikanska granarna som planterades här någon gång i början av 1900-talet. Då var det populärt att ordna arboretum, säger Ellen Flygare, biolog på Länsstyrelsen Kronoberg.

Intill vägkanten står gamla informationstavlor om några av de trädslag som finns på ön. En av tavlorna beskriver den amerikanska Kustgranen som bland annat känns igen på sina långa, platta barr. Men bortom skylten finns inte längre några träd. Istället ligger en stor hög med bortröjda granar och väntar på flisaggregatet.

Även om arbete med att gynna lövträd och minska barrträden har inletts finns det fortfarande gott om gran på ön. Några granar i julgransstorlek står kring informationstavlorna. För dagen är det fritt fram om någon skulle vilja ta med sig en julgran. Kvalitén är milt sagt skiftande. Här finns granar på över två meter med fem glesa grenvarv men också en och annan gran som inte skulle skämmas för sig i en julgransodling. Någon försäljning handlar det inte om. Däremot ser man gärna att den som tar med sig en gran ger ett bidrag till något välgörande ändamål.

En av de första som hittar en gran är Alex Scharpf.

– Jag hörde om det här av en kompis. Det här är min hemmaskog och här är jag mycket. Jag är från Tyskland och där hämtade vi själva granen i skogen, säger han...
LÄS MER I VK 51, UTE 22/12


TORE SJÖQVIST
Tomas Eneroth laddar inför valrörelsen

Växjöbon Tomas Eneroth kan se tillbaka på ett intensivt första halvår som infrastrukturminister. Nu laddar han inför valrörelsen.
Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet


Efter ett intensivt första halvår som minister har Växjöbon Tomas Eneroth varit ledig och laddat batterierna hemma i Växjö. Nu stundar ett späckat valår och med låg arbetslöshet och goda statsfinanser så tror Tomas på ett lyft i opinionen. Däremot fruktar han en smutsig valrörelse.
– Det finns tendenser till hätska tongångar i debatten, det oroar mig!
Läs mer...
Eva Johansson centerns etta
180114
Eva Johansson, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, är förstanamn i nomineringskommitténs förslag på Centerpartiets lista till kommunvalet i Växjö 2018.
Läs mer...
Växjö växer på höjd och bredd
180113
Under 2017 påbörjades byggnationen av cirka 1200 nya lägenheter i Växjö. Över 600 lägenheter färdigställdes under året. Och flera byggprojekt pågår både på bredden och höjden som gör att dessa siffror fortsätter att öka.
Läs mer...
Norra Järnvägsgatan stängs för biltrafik
180110
Från och med nu på måndag stängs Norra Järnvägsgatan i Växjö permanent av för biltrafik. Förändringen är en del av omdaningen av stationsområdet och kommer innebära nya trafikflöden i Växjö.
– Det blir ökad trafik på framför allt Norra Esplanaden och även i viss mån Södra Järnvägsgatan, säger Per-Olof Löfberg, trafikplaneringschef på Växjö kommun.
Läs mer...
> Tror på lyft för Liberalerna (180107)
> Cykeläventyrare samlar in pengar till Barncancerfonden (180106)
> Lager på lager (180104)
> Nyårshelgen är en svår tid för hundarna (171228)
> Butiker möter e-handeln (171220)
> De berättar om ett familjeliv i kontrollerat kaos (171216)
> Finalister till ''Årets Kronobergare'' (171214)
> Lång kamp för kyrkan i Berg (171211)
> Nya kontor byggs i Växjös stadskärna (171206)
> Leder expanderande polisutbildning (171203)

 
LEDAREN
Är storhet vansinne?
Är det så att byggbolag - påhejade av kommunen - fått storhetsvansin...
Läs mer...
FAMILJ
Elin blev Årets Kronobergare 2017
P4 Kronobergs utmärkelse Årets Kronobergare är en uppskattad traditi...
Läs mer...
LEDAREN
Brott och straff
Vi får tingsrättens handlingar mejlade till oss i en strid ström. Mång...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen