Tillbaka till startsidan
Lördag 24 mars 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 22 december 2017
Hissö, naturreservat under förvandling
Förre kommunekologen Lars Andersson har hittat en fin gran.
Så här års är väl granen vårt mest eftersökta träd. Men inte överallt. I det utökade naturreservatet på Hissö strax norr om Växjö är granen oönskad. I veckan slog Länsstyrelsen två flugor i en smäll då de berättade om arbetet i reservatet och samtidigt erbjöd den som så önskade att ta med sig ett av de oönskade träden från ön.

VÄXJÖ. Strax efter bron som förbinder Hissö med fastlandet finns ett par informationstavlor om reservatet. Där finns också Länsstyrelsen Kronoberg på plats för att informera om det utökade reservatet och det arbete som genomförs på ön.

– Här ska bli mer löv. Vi har börjat med att ta bort de amerikanska granarna som planterades här någon gång i början av 1900-talet. Då var det populärt att ordna arboretum, säger Ellen Flygare, biolog på Länsstyrelsen Kronoberg.

Intill vägkanten står gamla informationstavlor om några av de trädslag som finns på ön. En av tavlorna beskriver den amerikanska Kustgranen som bland annat känns igen på sina långa, platta barr. Men bortom skylten finns inte längre några träd. Istället ligger en stor hög med bortröjda granar och väntar på flisaggregatet.

Även om arbete med att gynna lövträd och minska barrträden har inletts finns det fortfarande gott om gran på ön. Några granar i julgransstorlek står kring informationstavlorna. För dagen är det fritt fram om någon skulle vilja ta med sig en julgran. Kvalitén är milt sagt skiftande. Här finns granar på över två meter med fem glesa grenvarv men också en och annan gran som inte skulle skämmas för sig i en julgransodling. Någon försäljning handlar det inte om. Däremot ser man gärna att den som tar med sig en gran ger ett bidrag till något välgörande ändamål.

En av de första som hittar en gran är Alex Scharpf.

– Jag hörde om det här av en kompis. Det här är min hemmaskog och här är jag mycket. Jag är från Tyskland och där hämtade vi själva granen i skogen, säger han...
LÄS MER I VK 51, UTE 22/12


TORE SJÖQVIST
Patrullerar kring seniorers kost och boende

Jan Johansson tar över ordförandeskapet i SPF efter Åke Wenrup

I samband med SPF Seniorernas distriktsstämma presenterades resultatet från de senaste bostads- och matpatrullerna. Länets kommuner får såväl ris som ros.
SPF fick också en ny distriktsordförande efter Åke Wenrups fem år på posten. Ny ordförande är Jan Johansson från Moheda.
– Jag lovade att stanna i ett år, kanske två men det blev fem år, konstaterar Åke Wenrup.
Läs mer...
Hanna möter ånger, tårar, skratt och längtan
180319
Sedan två år tillbaka är Hanna Stark häktespräst i Växjö. I samtalen med de intagna möter hon mycket ånger och tårar, men också skratt och tro.
– Framför allt finns det en längtan efter att hitta fäste i något eller någon.
Läs mer...
Magnus vill ha ett grönare och mindre fyrkantigt Sverige
180318
Magnus P Wåhlin, skolpräst från Hovshaga, är Miljöpartiets nya toppnamn i Växjö. Han vill ha ett grönare samhälle med bilfria centrum, menar att säkerhetsdiskussionerna är problematiska och anser att bristande integration delvis beror på fyrkantighet och byråkrati.
– Ibland reglerar vi nästan ihjäl oss. Är det till exempel självklart att alla måste kunna svenska för att få komma in på arbetsmarknaden?
Läs mer...
Späckad miljövecka i Växjö
180317
På måndag invigs den femte upplagan av Earth Week i Växjö. Ett späckat program väntar med föreläsningar, fröbyten, framtidsvandringar, livemusik och så årets stora nyhet, Pop-up park, då Västra Esplanaden under några timmar stängs av för biltrafik och omvandlas till en aktivitetspark med vattenbar, livescen och schnippeldisco.
Läs mer...
> Lenas hjärta slår ett extra slag för hjärtebarnen (180311)
> Med musik i bagaget (180310)
> Stridslystna seniorer (180307)
> Henrik är ny ordförande för Aktiespararna Växjö (180304)
> Fler p-platser för sjukhuspersonal (180301)
> Växjöbostäder försvarar höga hyror i de nya studentlägenheterna (180228)
> Nytt jättebygge på Arenastaden (180228)
> Kristian Tyrann invigde årets föreläsning (180226)
> Med våtmarken i centrum (180223)
> Revisionsplan antagen (180223)

 
LEDAREN
Utlämnande fakta
Till hösten är det val i Sverige. Vad har vi egentligen att förvänta...
Läs mer...
FAMILJ
Studenter höjde den politiska temperaturen inför valet
I höst är det som bekant val och den politiska temperaturen börjar s...
Läs mer...
LEDAREN
Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass
Det är ju så när vi varit ute och rest, det är svårt att inte prata ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen