Tillbaka till startsidan
Lördag 20 januari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 16 december 2017
De berättar om ett familjeliv i kontrollerat kaos
Ett kontrollerat kaos! Så beskriver Kim och Jack Heinwall sitt familjeliv där diagnoser som ADHD och autism komplicerar tillvaron.
Ett kontrollerat kaos! Så beskriver Kim och Jack Heinwall sitt familjeliv där diagnoser som ADHD och autism komplicerar tillvaron.
Med tre av fyra medlemmar med olika diagnoser så beskriver familjen Heinwall sitt liv som ett kontrollerat kaos. Nu föreläser Jack och Kim om hur funktionsnedsättningar påverkar familjelivet, hur vardagen pendlar mellan hopp och förtvivlan och om konsten att navigera rätt bland myndigheter och vårdinrättningar.
– I dagsläget har jag kontakt med 72 professionella för familjens räkning, berättar Kim.

VÄXJÖ. Arbete och Välfärd, Omsorgsförvaltningen och Växjö stadsbibliotek har under hösten anordnat föreläsningsserien Det handlar om oss, där personer med psykisk ohälsa och funktionsnedsättningar berättar om sina egna personliga erfarenheter. I måndags avrundades föreläsningssäsongen med Jack och Kim Heinwall, som öppenhjärtigt skildrade ett familjeliv kännetecknat av ett kontrollerat kaos.

– Ibland har vi fantastiska familjedagar då alla är glada, något som sedan snabbt kan förbytas i kaos då allas batterier tar slut och då det bankas, bråkas och pyser på alla håll.

Jack och Kim träffades i ungdomen och har varit ett par i snart 20 år. Att allting inte riktigt stod rätt till med Jack blev Kim medveten om ganska snabbt. Exempelvis gav Jacks bristande impulskontroll upphov till många besvärliga situationer.

– Under åren har jag haft 16 olika arbeten. Eftersom jag alltid hamnade i konflikter med chefer och kollegor så blev jag sällan långvarig på någon arbetsplats. En gång sa jag upp mig från jobbet två veckor efter att vi köpt hus, vilket inte var så populärt hos Kim. Jag startade dessutom eget företag, men då jag tyckte det var onödigt med myndighetskontakter slutade det ganska illa.

Oöverlagda bilköp har också varit ett återkommande fenomen. Som mest hade de tolv bilar stående på gården. Att gå på känsla och inte tänka över konsekvenserna ledde också till bekymmer när Jack och Kim skaffade barn.

– Jag hade lovat barnvakten att vara hemma klockan 20, men när de ringde klockan 22 och frågade efter mig så hade jag dragit iväg med bilen någonstans och var flera mil hemifrån, berättar Jack...
LÄS MER I VK 50, UTE 15/12


DAVID FÄRDIGH
På jakt med Ryssbygymnasiet

Magnus Ullman går tredje året vid Ryssbygymnasiets jaktutbildning. Under välgörenhetsjakten är han hundansvarig.

När deltagarna i Ryssbygymnasiets välgörenhetsjakt samlas vid skolans jaktmarker ligger januarimörkret fortfarande tungt över det småländska landskapet. Jakten sker till förmån för Barncancerfonden. Under dagen har jaktintresserade ungdomar möjlighet att jaga och samtidigt få en uppfattning om vad som ingår i skolans jaktutbildning.
Läs mer...
Vill få upp EU-frågan på dagordningen igen
180117
EU-medlemskapet har inneburit att Sverige tappat självbestämmande och inflytande över både sin finans- och utrikespolitik. Det menar Folkrörelsen Nej till EU, vars Växjö-grupp vill lyfta upp EU-frågan i den stundande valrörelsen.
– Det är väldigt tyst om EU. När Sverige nyligen anslöt sig till PESCO, EU:s försvarssamarbete, så skedde det helt utan debatt, säger Carin Lindberg.
Läs mer...
Tunga avhopp för (S)
180117
Socialdemokraternas toppolitiker i Växjö, Åsa Karlsson-Björkmarker, meddelade överraskande i veckan att hon lämnar kommunpolitiken. Hon är sjukskriven sedan i december för stressrelaterade problem och återkommer inte som ledare för oppositionen i kommunstyrelsen.
Läs mer...
Tomas Eneroth laddar inför valrörelsen
180114
Efter ett intensivt första halvår som minister har Växjöbon Tomas Eneroth varit ledig och laddat batterierna hemma i Växjö. Nu stundar ett späckat valår och med låg arbetslöshet och goda statsfinanser så tror Tomas på ett lyft i opinionen. Däremot fruktar han en smutsig valrörelse.
– Det finns tendenser till hätska tongångar i debatten, det oroar mig!
Läs mer...
> Eva Johansson centerns etta (180114)
> Växjö växer på höjd och bredd (180113)
> Norra Järnvägsgatan stängs för biltrafik (180110)
> Tror på lyft för Liberalerna (180107)
> Cykeläventyrare samlar in pengar till Barncancerfonden (180106)
> Lager på lager (180104)
> Nyårshelgen är en svår tid för hundarna (171228)
> Hissö, naturreservat under förvandling (171222)
> Butiker möter e-handeln (171220)
> Finalister till ''Årets Kronobergare'' (171214)

 
LEDAREN
Titta det snöar
Det står allt mer klart att snö på våra breddgrader har blivit något ...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - januari 2018
Alvestatriumf i U16-SMkvalet, klättring och biljard i veckans sportgal...
Läs mer...
FAMILJ
Bakom kulisserna på Växjörevyn
Växjörevyn med Nils Åkesson i spetsen lockar sin vana troget fram ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen