Tillbaka till startsidan
Lördag 21 april 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 16 december 2017
De berättar om ett familjeliv i kontrollerat kaos
Ett kontrollerat kaos! Så beskriver Kim och Jack Heinwall sitt familjeliv där diagnoser som ADHD och autism komplicerar tillvaron.
Ett kontrollerat kaos! Så beskriver Kim och Jack Heinwall sitt familjeliv där diagnoser som ADHD och autism komplicerar tillvaron.
Med tre av fyra medlemmar med olika diagnoser så beskriver familjen Heinwall sitt liv som ett kontrollerat kaos. Nu föreläser Jack och Kim om hur funktionsnedsättningar påverkar familjelivet, hur vardagen pendlar mellan hopp och förtvivlan och om konsten att navigera rätt bland myndigheter och vårdinrättningar.
– I dagsläget har jag kontakt med 72 professionella för familjens räkning, berättar Kim.

VÄXJÖ. Arbete och Välfärd, Omsorgsförvaltningen och Växjö stadsbibliotek har under hösten anordnat föreläsningsserien Det handlar om oss, där personer med psykisk ohälsa och funktionsnedsättningar berättar om sina egna personliga erfarenheter. I måndags avrundades föreläsningssäsongen med Jack och Kim Heinwall, som öppenhjärtigt skildrade ett familjeliv kännetecknat av ett kontrollerat kaos.

– Ibland har vi fantastiska familjedagar då alla är glada, något som sedan snabbt kan förbytas i kaos då allas batterier tar slut och då det bankas, bråkas och pyser på alla håll.

Jack och Kim träffades i ungdomen och har varit ett par i snart 20 år. Att allting inte riktigt stod rätt till med Jack blev Kim medveten om ganska snabbt. Exempelvis gav Jacks bristande impulskontroll upphov till många besvärliga situationer.

– Under åren har jag haft 16 olika arbeten. Eftersom jag alltid hamnade i konflikter med chefer och kollegor så blev jag sällan långvarig på någon arbetsplats. En gång sa jag upp mig från jobbet två veckor efter att vi köpt hus, vilket inte var så populärt hos Kim. Jag startade dessutom eget företag, men då jag tyckte det var onödigt med myndighetskontakter slutade det ganska illa.

Oöverlagda bilköp har också varit ett återkommande fenomen. Som mest hade de tolv bilar stående på gården. Att gå på känsla och inte tänka över konsekvenserna ledde också till bekymmer när Jack och Kim skaffade barn.

– Jag hade lovat barnvakten att vara hemma klockan 20, men när de ringde klockan 22 och frågade efter mig så hade jag dragit iväg med bilen någonstans och var flera mil hemifrån, berättar Jack...
LÄS MER I VK 50, UTE 15/12


DAVID FÄRDIGH
Resecentrum i tillfälliga lokaler

Rolf Andersson , chef för länstrafikens kundcenter, kollar så att allt fungerar för Marie Tschannen i de nya lokalerna.

Igår invigdes den nya men också tillfälliga Växjö station. Under cirka tre år kommer Länstrafiken, Pressbyrån och Jernhusens väntsal att husera i den tillfälliga byggnaden vid muren mot Tegnérkyrkogården. Allt i väntan på att det nya, kombinerade kommunhuset och resecentrum färdigställs.
Läs mer...
Konserthuset blev experimenthuset för en dag
180419
Växjö konserthus förvandlades till ett experimenthus i lördags när Science City arrangerades av GoTech, Växjö kommun, Teknikcollage Kronoberg och Växjö Citysamverkan. Aktiviteter kopplade till naturvetenskap och teknik lockade många besökare. Love Forslund 2,5 år fascinerades särskilt av den 19 ton tunga skogsmaskinen.
– Han älskar traktorer och maskiner, berättar mamma Janina Forslund.
Läs mer...
Efterlyser mer biologisk mångfald
180415
Klövviltstammen och i synnerhet älgstammen har minskat de senaste åren, men ändå ökar betesskadorna i skogen. Elias Turesson, jaktvårdskonsulent i Kronobergs län, menar att en viktig förklaring är den stora dominansen av granskog.
– När någon väl planterar tall så blir det som foderplats dit allt klövvilt dras. Som både jägare och skogsägare menar jag att det behövs mer av biologisk mångfald för att få en bättre balans.
Läs mer...
Fiske i strömmande vatten
180414
Alsterån rinner drygt tolv mil från sjön Alstern i Uppvidinge mot utloppet vid Pataholm i Kalmarsund. Längs ungefär femton kilometer drivs Strömfiske Alsterån och helgens fiskepremiär är ett vårtecken så gott som något.
Läs mer...
> Att leva med tvångssyndrom (180414)
> Viktigt se över hudens fläckar (180411)
> Mats Birgersson aktuell med ny bok (180409)
> Marino brinner för blues- och soulmusik (180408)
> När våren kryper fram (180407)
> Växjösjön ska bottenbehandlas (180405)
> Pär Holmgren understryker allvaret i klimatutmaningen (180401)
> Jens ser fram påskhögtidens många känslostämningar (180330)
> Nominerad djurklinik (180329)
> Magnus planerar att bygga Sveriges smartaste stall i Ingelstad (180325)

 
LEDAREN
Växer ingen mossa på stenar som rullar
På senare tid har många saker hänt på det, sedan många år, omdiskutera...
Läs mer...
FAMILJ
Bejublad och välsignad cirkuskonst
Ute i Europa är cirkusgudstjänster ett vanligt fenomen men här i Sve...
Läs mer...
LEDAREN
Tjuv och polis
Varje år stjäls det för fyra miljarder kronor ur svenska butiker. Or...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen