Tillbaka till startsidan
Lördag 21 april 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 26 november 2017
Fixar julstämning i Kosta
– Med hjälp av Hollywoodsnö, gjord av papperscellulosa, kan vi numera utlysa snögaranti på julmarknaden, säger Emil Andersson.
– Med hjälp av Hollywoodsnö, gjord av papperscellulosa, kan vi numera utlysa snögaranti på julmarknaden, säger Emil Andersson.
När tillverkaren kunde garantera en vit jul med start redan i november så tvekade inte Emil Andersson, eventansvarig på Destination Kosta.
Tillsammans med bland annat Liseberg är nu Kosta en av få platser i Sverige som kan stoltsera med naturtrogen Hollywoodsnö.
– Snön ger mycket publicitet och har ytterligare satt Kosta på kartan.


Julfirandet är nu i full gång i Kosta. Kikki Danielsson invigde den traditionsenliga julmarknaden den 11 november, men för Emil Andersson och hans kollegor börjar julplaneringen långt tidigare.

– De första förberedelserna påbörjas redan i mars. Julgranar ska beställas långt i förväg, utställare och hantverkare ska kontaktas och artister måste bokas.

Så för dig är det i viss mån jul året runt?

– Ja, fast det är en liten paus och andrum efter att de sista julbodarna plockats ner i januari och februari. Men sedan börjar planeringen inför nästa julmarknad.

Emil är eventansvarig på Destination Kosta sedan tre år tillbaka. I sitt jobb planerar han evenemang, skräddarsyr bokningar och ser till att Kosta fylls med aktiviteter. Merparten av besökarna i Kosta är svenskar men hit kommer också stora skaror utländska turister, främst tyskar och danskar.

– På senare tid har dessutom antalet holländare och italienare blivit allt fler. Vi har även en hel del kinesiska resegrupper.

Det småländska glaset behåller sin attraktionskraft och Kosta Boda-Orrefors är varumärken som är kända över hela världen. Glashotellet, Kosta Boda Art Hotel, har därtill blivit en stor succé sedan det invigdes 2009. För att möta efterfrågan planeras nu en utbyggnad av hotellet.  Kosta är en året runt-destination, men tillsammans med sommaren så är julen den överlägset intensivaste besöksperioden.

Här spelar julmarknaden en viktig roll och i år är den större än någonsin. Med hjälp av jultomtar, 2500 julgranar och mängder med stämningsfull belysning så skapar Emil och hans kollegor julstämning.

– Det är egentligen rätt fantastiskt vad man kan åstadkomma med rätt grejer. Från att varit en hyttgård så är det nu ett skimrande julparadis...
LÄS MER I VK 47, UTE 24/11


DAVID FÄRDIGH
Resecentrum i tillfälliga lokaler

Rolf Andersson , chef för länstrafikens kundcenter, kollar så att allt fungerar för Marie Tschannen i de nya lokalerna.

Igår invigdes den nya men också tillfälliga Växjö station. Under cirka tre år kommer Länstrafiken, Pressbyrån och Jernhusens väntsal att husera i den tillfälliga byggnaden vid muren mot Tegnérkyrkogården. Allt i väntan på att det nya, kombinerade kommunhuset och resecentrum färdigställs.
Läs mer...
Konserthuset blev experimenthuset för en dag
180419
Växjö konserthus förvandlades till ett experimenthus i lördags när Science City arrangerades av GoTech, Växjö kommun, Teknikcollage Kronoberg och Växjö Citysamverkan. Aktiviteter kopplade till naturvetenskap och teknik lockade många besökare. Love Forslund 2,5 år fascinerades särskilt av den 19 ton tunga skogsmaskinen.
– Han älskar traktorer och maskiner, berättar mamma Janina Forslund.
Läs mer...
Efterlyser mer biologisk mångfald
180415
Klövviltstammen och i synnerhet älgstammen har minskat de senaste åren, men ändå ökar betesskadorna i skogen. Elias Turesson, jaktvårdskonsulent i Kronobergs län, menar att en viktig förklaring är den stora dominansen av granskog.
– När någon väl planterar tall så blir det som foderplats dit allt klövvilt dras. Som både jägare och skogsägare menar jag att det behövs mer av biologisk mångfald för att få en bättre balans.
Läs mer...
Fiske i strömmande vatten
180414
Alsterån rinner drygt tolv mil från sjön Alstern i Uppvidinge mot utloppet vid Pataholm i Kalmarsund. Längs ungefär femton kilometer drivs Strömfiske Alsterån och helgens fiskepremiär är ett vårtecken så gott som något.
Läs mer...
> Att leva med tvångssyndrom (180414)
> Viktigt se över hudens fläckar (180411)
> Mats Birgersson aktuell med ny bok (180409)
> Marino brinner för blues- och soulmusik (180408)
> När våren kryper fram (180407)
> Växjösjön ska bottenbehandlas (180405)
> Pär Holmgren understryker allvaret i klimatutmaningen (180401)
> Jens ser fram påskhögtidens många känslostämningar (180330)
> Nominerad djurklinik (180329)
> Magnus planerar att bygga Sveriges smartaste stall i Ingelstad (180325)

 
LEDAREN
Växer ingen mossa på stenar som rullar
På senare tid har många saker hänt på det, sedan många år, omdiskutera...
Läs mer...
FAMILJ
Bejublad och välsignad cirkuskonst
Ute i Europa är cirkusgudstjänster ett vanligt fenomen men här i Sve...
Läs mer...
LEDAREN
Tjuv och polis
Varje år stjäls det för fyra miljarder kronor ur svenska butiker. Or...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen