Tillbaka till startsidan
Lördag 20 januari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 26 november 2017
Fixar julstämning i Kosta
– Med hjälp av Hollywoodsnö, gjord av papperscellulosa, kan vi numera utlysa snögaranti på julmarknaden, säger Emil Andersson.
– Med hjälp av Hollywoodsnö, gjord av papperscellulosa, kan vi numera utlysa snögaranti på julmarknaden, säger Emil Andersson.
När tillverkaren kunde garantera en vit jul med start redan i november så tvekade inte Emil Andersson, eventansvarig på Destination Kosta.
Tillsammans med bland annat Liseberg är nu Kosta en av få platser i Sverige som kan stoltsera med naturtrogen Hollywoodsnö.
– Snön ger mycket publicitet och har ytterligare satt Kosta på kartan.


Julfirandet är nu i full gång i Kosta. Kikki Danielsson invigde den traditionsenliga julmarknaden den 11 november, men för Emil Andersson och hans kollegor börjar julplaneringen långt tidigare.

– De första förberedelserna påbörjas redan i mars. Julgranar ska beställas långt i förväg, utställare och hantverkare ska kontaktas och artister måste bokas.

Så för dig är det i viss mån jul året runt?

– Ja, fast det är en liten paus och andrum efter att de sista julbodarna plockats ner i januari och februari. Men sedan börjar planeringen inför nästa julmarknad.

Emil är eventansvarig på Destination Kosta sedan tre år tillbaka. I sitt jobb planerar han evenemang, skräddarsyr bokningar och ser till att Kosta fylls med aktiviteter. Merparten av besökarna i Kosta är svenskar men hit kommer också stora skaror utländska turister, främst tyskar och danskar.

– På senare tid har dessutom antalet holländare och italienare blivit allt fler. Vi har även en hel del kinesiska resegrupper.

Det småländska glaset behåller sin attraktionskraft och Kosta Boda-Orrefors är varumärken som är kända över hela världen. Glashotellet, Kosta Boda Art Hotel, har därtill blivit en stor succé sedan det invigdes 2009. För att möta efterfrågan planeras nu en utbyggnad av hotellet.  Kosta är en året runt-destination, men tillsammans med sommaren så är julen den överlägset intensivaste besöksperioden.

Här spelar julmarknaden en viktig roll och i år är den större än någonsin. Med hjälp av jultomtar, 2500 julgranar och mängder med stämningsfull belysning så skapar Emil och hans kollegor julstämning.

– Det är egentligen rätt fantastiskt vad man kan åstadkomma med rätt grejer. Från att varit en hyttgård så är det nu ett skimrande julparadis...
LÄS MER I VK 47, UTE 24/11


DAVID FÄRDIGH
På jakt med Ryssbygymnasiet

Magnus Ullman går tredje året vid Ryssbygymnasiets jaktutbildning. Under välgörenhetsjakten är han hundansvarig.

När deltagarna i Ryssbygymnasiets välgörenhetsjakt samlas vid skolans jaktmarker ligger januarimörkret fortfarande tungt över det småländska landskapet. Jakten sker till förmån för Barncancerfonden. Under dagen har jaktintresserade ungdomar möjlighet att jaga och samtidigt få en uppfattning om vad som ingår i skolans jaktutbildning.
Läs mer...
Vill få upp EU-frågan på dagordningen igen
180117
EU-medlemskapet har inneburit att Sverige tappat självbestämmande och inflytande över både sin finans- och utrikespolitik. Det menar Folkrörelsen Nej till EU, vars Växjö-grupp vill lyfta upp EU-frågan i den stundande valrörelsen.
– Det är väldigt tyst om EU. När Sverige nyligen anslöt sig till PESCO, EU:s försvarssamarbete, så skedde det helt utan debatt, säger Carin Lindberg.
Läs mer...
Tunga avhopp för (S)
180117
Socialdemokraternas toppolitiker i Växjö, Åsa Karlsson-Björkmarker, meddelade överraskande i veckan att hon lämnar kommunpolitiken. Hon är sjukskriven sedan i december för stressrelaterade problem och återkommer inte som ledare för oppositionen i kommunstyrelsen.
Läs mer...
Tomas Eneroth laddar inför valrörelsen
180114
Efter ett intensivt första halvår som minister har Växjöbon Tomas Eneroth varit ledig och laddat batterierna hemma i Växjö. Nu stundar ett späckat valår och med låg arbetslöshet och goda statsfinanser så tror Tomas på ett lyft i opinionen. Däremot fruktar han en smutsig valrörelse.
– Det finns tendenser till hätska tongångar i debatten, det oroar mig!
Läs mer...
> Eva Johansson centerns etta (180114)
> Växjö växer på höjd och bredd (180113)
> Norra Järnvägsgatan stängs för biltrafik (180110)
> Tror på lyft för Liberalerna (180107)
> Cykeläventyrare samlar in pengar till Barncancerfonden (180106)
> Lager på lager (180104)
> Nyårshelgen är en svår tid för hundarna (171228)
> Hissö, naturreservat under förvandling (171222)
> Butiker möter e-handeln (171220)
> De berättar om ett familjeliv i kontrollerat kaos (171216)

 
LEDAREN
Titta det snöar
Det står allt mer klart att snö på våra breddgrader har blivit något ...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - januari 2018
Alvestatriumf i U16-SMkvalet, klättring och biljard i veckans sportgal...
Läs mer...
FAMILJ
Bakom kulisserna på Växjörevyn
Växjörevyn med Nils Åkesson i spetsen lockar sin vana troget fram ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen