Tillbaka till startsidan
Lördag 24 mars 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 19 november 2017
Alla dessa våra minsta små
Dave Karlsson är stationschef på Station Linné. Vackra fjärilar är inte deras huvudfokus men kanske de allra populäraste insekterna.
Dave Karlsson är stationschef på Station Linné. Vackra fjärilar är inte deras huvudfokus men kanske de allra populäraste insekterna.
Insekternas värld är knappast på löpsedlarna varje dag. Men de senaste veckorna har en rapport om att insekterna minskat drastiskt i Tyskland väckt stort intresse i medierna. Och med all rätt. För insekterna och deras värld är viktigare än vad vi kanske vill tänka oss.

ÖLANDS SKOGSBY. Att levande organismer hänger ihop i intrikata ekologiska vävar är väl känt och även om människan ofta tror sig vara skapelsens herre är vi kanske mer beroende av vår omgivning än vi vill kännas vid. Att vi skulle vara beroende av småkryp är kanske inget vi tänker på dagligdags men en rapport om att insektsmängden i tyska naturreservat har minskat med 75 procent på knappt tre decennier har spridit oro de senaste veckorna. Vad minskningen beror på är inte klart. En hypotes är att det moderna jordbruket hotar insekternas livsmiljöer, en annan är att klimatförändringar påverkat insektsfaunan negativt.

Vid Station Linné på Öland kan det kännas svårt att tro att det är brist på insekter. Här har man under många år arbetat med det så kallade Malaisfälleprojektet och hanterat många miljoner insekter. Projektet är en del av det så kallade Svenska artprojektet som har som mål att kartlägga alla Sveriges flercelliga djur, växter och svampar.

Medan undersökningen av insekterna i skyddade naturmiljöer i Tyskland redovisas som total vikt har Malaisefälleprojektet en mer närgången analys och syftar till att bestämma insekterna ner på artnivå. Studiernas inriktning skiljer sig åt och även om Dave Karlsson, stationschef vid Station Linné, tycker att resultaten från Tyskland ger anledning att undersöka vidare menar han att man behöver veta mycket mer innan man kan uttala sig om utvecklingen med någon större säkerhet.

– Det är viktigt att frågan kommit upp och resultaten kan vara en ögonöppnare. Siffrorna är alarmerande och det är viktigt att hålla koll på det här, säger Dave Karlsson.

Men för att tolka siffrorna vill han veta mer. Inte minst om vilka insekter som minskat.

– Just biomassa är ett osäkert verktyg för att bedöma miljöer och områden. Det är viktigare att veta vilka arter vi har. Naturreservaten i Tyskland är inte samma sak som i Sverige. Ofta kan det vara en åkerholme omgiven av odlad mark och ibland har fällorna inte placerats på samma plats. Så det finns svagheter i rapporten. Om man artbestämmer vad man har i proven och räknar individerna kan man göra en rimligare bedömning...
LÄS MER I VK 46, UTE 17/11


TORE SJÖQVIST
Patrullerar kring seniorers kost och boende

Jan Johansson tar över ordförandeskapet i SPF efter Åke Wenrup

I samband med SPF Seniorernas distriktsstämma presenterades resultatet från de senaste bostads- och matpatrullerna. Länets kommuner får såväl ris som ros.
SPF fick också en ny distriktsordförande efter Åke Wenrups fem år på posten. Ny ordförande är Jan Johansson från Moheda.
– Jag lovade att stanna i ett år, kanske två men det blev fem år, konstaterar Åke Wenrup.
Läs mer...
Hanna möter ånger, tårar, skratt och längtan
180319
Sedan två år tillbaka är Hanna Stark häktespräst i Växjö. I samtalen med de intagna möter hon mycket ånger och tårar, men också skratt och tro.
– Framför allt finns det en längtan efter att hitta fäste i något eller någon.
Läs mer...
Magnus vill ha ett grönare och mindre fyrkantigt Sverige
180318
Magnus P Wåhlin, skolpräst från Hovshaga, är Miljöpartiets nya toppnamn i Växjö. Han vill ha ett grönare samhälle med bilfria centrum, menar att säkerhetsdiskussionerna är problematiska och anser att bristande integration delvis beror på fyrkantighet och byråkrati.
– Ibland reglerar vi nästan ihjäl oss. Är det till exempel självklart att alla måste kunna svenska för att få komma in på arbetsmarknaden?
Läs mer...
Späckad miljövecka i Växjö
180317
På måndag invigs den femte upplagan av Earth Week i Växjö. Ett späckat program väntar med föreläsningar, fröbyten, framtidsvandringar, livemusik och så årets stora nyhet, Pop-up park, då Västra Esplanaden under några timmar stängs av för biltrafik och omvandlas till en aktivitetspark med vattenbar, livescen och schnippeldisco.
Läs mer...
> Lenas hjärta slår ett extra slag för hjärtebarnen (180311)
> Med musik i bagaget (180310)
> Stridslystna seniorer (180307)
> Henrik är ny ordförande för Aktiespararna Växjö (180304)
> Fler p-platser för sjukhuspersonal (180301)
> Växjöbostäder försvarar höga hyror i de nya studentlägenheterna (180228)
> Nytt jättebygge på Arenastaden (180228)
> Kristian Tyrann invigde årets föreläsning (180226)
> Med våtmarken i centrum (180223)
> Revisionsplan antagen (180223)

 
LEDAREN
Utlämnande fakta
Till hösten är det val i Sverige. Vad har vi egentligen att förvänta...
Läs mer...
FAMILJ
Studenter höjde den politiska temperaturen inför valet
I höst är det som bekant val och den politiska temperaturen börjar s...
Läs mer...
LEDAREN
Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass
Det är ju så när vi varit ute och rest, det är svårt att inte prata ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen