Tillbaka till startsidan
Tisdag 16 januari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 19 november 2017
Alla dessa våra minsta små
Dave Karlsson är stationschef på Station Linné. Vackra fjärilar är inte deras huvudfokus men kanske de allra populäraste insekterna.
Dave Karlsson är stationschef på Station Linné. Vackra fjärilar är inte deras huvudfokus men kanske de allra populäraste insekterna.
Insekternas värld är knappast på löpsedlarna varje dag. Men de senaste veckorna har en rapport om att insekterna minskat drastiskt i Tyskland väckt stort intresse i medierna. Och med all rätt. För insekterna och deras värld är viktigare än vad vi kanske vill tänka oss.

ÖLANDS SKOGSBY. Att levande organismer hänger ihop i intrikata ekologiska vävar är väl känt och även om människan ofta tror sig vara skapelsens herre är vi kanske mer beroende av vår omgivning än vi vill kännas vid. Att vi skulle vara beroende av småkryp är kanske inget vi tänker på dagligdags men en rapport om att insektsmängden i tyska naturreservat har minskat med 75 procent på knappt tre decennier har spridit oro de senaste veckorna. Vad minskningen beror på är inte klart. En hypotes är att det moderna jordbruket hotar insekternas livsmiljöer, en annan är att klimatförändringar påverkat insektsfaunan negativt.

Vid Station Linné på Öland kan det kännas svårt att tro att det är brist på insekter. Här har man under många år arbetat med det så kallade Malaisfälleprojektet och hanterat många miljoner insekter. Projektet är en del av det så kallade Svenska artprojektet som har som mål att kartlägga alla Sveriges flercelliga djur, växter och svampar.

Medan undersökningen av insekterna i skyddade naturmiljöer i Tyskland redovisas som total vikt har Malaisefälleprojektet en mer närgången analys och syftar till att bestämma insekterna ner på artnivå. Studiernas inriktning skiljer sig åt och även om Dave Karlsson, stationschef vid Station Linné, tycker att resultaten från Tyskland ger anledning att undersöka vidare menar han att man behöver veta mycket mer innan man kan uttala sig om utvecklingen med någon större säkerhet.

– Det är viktigt att frågan kommit upp och resultaten kan vara en ögonöppnare. Siffrorna är alarmerande och det är viktigt att hålla koll på det här, säger Dave Karlsson.

Men för att tolka siffrorna vill han veta mer. Inte minst om vilka insekter som minskat.

– Just biomassa är ett osäkert verktyg för att bedöma miljöer och områden. Det är viktigare att veta vilka arter vi har. Naturreservaten i Tyskland är inte samma sak som i Sverige. Ofta kan det vara en åkerholme omgiven av odlad mark och ibland har fällorna inte placerats på samma plats. Så det finns svagheter i rapporten. Om man artbestämmer vad man har i proven och räknar individerna kan man göra en rimligare bedömning...
LÄS MER I VK 46, UTE 17/11


TORE SJÖQVIST
Tomas Eneroth laddar inför valrörelsen

Växjöbon Tomas Eneroth kan se tillbaka på ett intensivt första halvår som infrastrukturminister. Nu laddar han inför valrörelsen.
Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet


Efter ett intensivt första halvår som minister har Växjöbon Tomas Eneroth varit ledig och laddat batterierna hemma i Växjö. Nu stundar ett späckat valår och med låg arbetslöshet och goda statsfinanser så tror Tomas på ett lyft i opinionen. Däremot fruktar han en smutsig valrörelse.
– Det finns tendenser till hätska tongångar i debatten, det oroar mig!
Läs mer...
Eva Johansson centerns etta
180114
Eva Johansson, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, är förstanamn i nomineringskommitténs förslag på Centerpartiets lista till kommunvalet i Växjö 2018.
Läs mer...
Växjö växer på höjd och bredd
180113
Under 2017 påbörjades byggnationen av cirka 1200 nya lägenheter i Växjö. Över 600 lägenheter färdigställdes under året. Och flera byggprojekt pågår både på bredden och höjden som gör att dessa siffror fortsätter att öka.
Läs mer...
Norra Järnvägsgatan stängs för biltrafik
180110
Från och med nu på måndag stängs Norra Järnvägsgatan i Växjö permanent av för biltrafik. Förändringen är en del av omdaningen av stationsområdet och kommer innebära nya trafikflöden i Växjö.
– Det blir ökad trafik på framför allt Norra Esplanaden och även i viss mån Södra Järnvägsgatan, säger Per-Olof Löfberg, trafikplaneringschef på Växjö kommun.
Läs mer...
> Tror på lyft för Liberalerna (180107)
> Cykeläventyrare samlar in pengar till Barncancerfonden (180106)
> Lager på lager (180104)
> Nyårshelgen är en svår tid för hundarna (171228)
> Hissö, naturreservat under förvandling (171222)
> Butiker möter e-handeln (171220)
> De berättar om ett familjeliv i kontrollerat kaos (171216)
> Finalister till ''Årets Kronobergare'' (171214)
> Lång kamp för kyrkan i Berg (171211)
> Nya kontor byggs i Växjös stadskärna (171206)

 
LEDAREN
Är storhet vansinne?
Är det så att byggbolag - påhejade av kommunen - fått storhetsvansin...
Läs mer...
FAMILJ
Elin blev Årets Kronobergare 2017
P4 Kronobergs utmärkelse Årets Kronobergare är en uppskattad traditi...
Läs mer...
LEDAREN
Brott och straff
Vi får tingsrättens handlingar mejlade till oss i en strid ström. Mång...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen