Tillbaka till startsidan
Tisdag 16 januari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 15 november 2017
Toaletten är ingen sopstation
I helgen uppmärksammas världstoalettdagen med fokus på allt skräp som varje år spolas ner i våra toaletter. Skräp motsvarande nio hushållspappersrullar per person spolas varje år ner i Växjö kommun.

I Växjö kommun orsakar hushållspapper och annat papper, som inte är toalettpapper, stora problem för avloppsledningar, reningsverk och pumpstationer. Var tredje svensk känner inte till att hushållspapper inte ska spolas ned i toaletten, där det riskerar att orsaka stopp och översvämningar. Det visar en ny undersökning som gjorts av företaget YouGov på uppdrag av branschorganisationen Svenskt Vatten. I Växjö kommun spolas mer än 100 ton skräp ned i toaletterna varje år.

– Förutom onödig påfrestning på våra pumpstationer och avloppsreningsverk kan det orsaka stopp i ledningarna och ökade hanteringskostnader, säger Mats Fridlund, distributionschef på Växjö kommuns VA-avdelning.

Undersökningen visar också att svensken fultorkar, det vill säga torkar sig med annat än toalettpapper, i genomsnitt två gånger i månaden och sju av tio spolar ned det de fultorkar sig med. En vanlig situation som ligger bakom är att toalettpappret är slut. Oftast blir lösningen på situationen att fultorka med hushållspapper som sedan spolas ned i toaletten. Att hushållspapper är den vanligaste fulspolningen var förväntat, men en stor del av svenskarna känner alltså inte till att hushållspapper och våtservetter inte alls ska spolas ned i toaletterna. Hushållspapper, våtservetter och annat skräp som spolas ner ger en stor mängd avfall som måste rensas bort från galler och ledningar i avloppsreningsverken. Avfallet måste köras bort till förbränning. Totalt rensas ca 1,3 kg skräp per person och år bort från avloppsreningsverken i Sverige.
Mängden är lika stor i Växjö kommun.

– Vi hoppas såklart att vi genom att berätta om skillnaden mellan toalettpapper och annat papper kan få många att ändra sitt beteende och slänga övrigt papper i restavfallet istället, säger Steve Karlsson, VA-chef i Växjö kommun.

ULF SIBNER
Tomas Eneroth laddar inför valrörelsen

Växjöbon Tomas Eneroth kan se tillbaka på ett intensivt första halvår som infrastrukturminister. Nu laddar han inför valrörelsen.
Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet


Efter ett intensivt första halvår som minister har Växjöbon Tomas Eneroth varit ledig och laddat batterierna hemma i Växjö. Nu stundar ett späckat valår och med låg arbetslöshet och goda statsfinanser så tror Tomas på ett lyft i opinionen. Däremot fruktar han en smutsig valrörelse.
– Det finns tendenser till hätska tongångar i debatten, det oroar mig!
Läs mer...
Eva Johansson centerns etta
180114
Eva Johansson, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, är förstanamn i nomineringskommitténs förslag på Centerpartiets lista till kommunvalet i Växjö 2018.
Läs mer...
Växjö växer på höjd och bredd
180113
Under 2017 påbörjades byggnationen av cirka 1200 nya lägenheter i Växjö. Över 600 lägenheter färdigställdes under året. Och flera byggprojekt pågår både på bredden och höjden som gör att dessa siffror fortsätter att öka.
Läs mer...
Norra Järnvägsgatan stängs för biltrafik
180110
Från och med nu på måndag stängs Norra Järnvägsgatan i Växjö permanent av för biltrafik. Förändringen är en del av omdaningen av stationsområdet och kommer innebära nya trafikflöden i Växjö.
– Det blir ökad trafik på framför allt Norra Esplanaden och även i viss mån Södra Järnvägsgatan, säger Per-Olof Löfberg, trafikplaneringschef på Växjö kommun.
Läs mer...
> Tror på lyft för Liberalerna (180107)
> Cykeläventyrare samlar in pengar till Barncancerfonden (180106)
> Lager på lager (180104)
> Nyårshelgen är en svår tid för hundarna (171228)
> Hissö, naturreservat under förvandling (171222)
> Butiker möter e-handeln (171220)
> De berättar om ett familjeliv i kontrollerat kaos (171216)
> Finalister till ''Årets Kronobergare'' (171214)
> Lång kamp för kyrkan i Berg (171211)
> Nya kontor byggs i Växjös stadskärna (171206)

 
LEDAREN
Är storhet vansinne?
Är det så att byggbolag - påhejade av kommunen - fått storhetsvansin...
Läs mer...
FAMILJ
Elin blev Årets Kronobergare 2017
P4 Kronobergs utmärkelse Årets Kronobergare är en uppskattad traditi...
Läs mer...
LEDAREN
Brott och straff
Vi får tingsrättens handlingar mejlade till oss i en strid ström. Mång...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen