Tillbaka till startsidan
Torsdag 23 november 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 11 november 2017
Bengt älskar ostkaka
Bengt Paulsson är en av Kronobergs främsta ambassadörer för ostkakan, Smålands nationalrätt.
Bengt Paulsson är en av Kronobergs främsta ambassadörer för ostkakan, Smålands nationalrätt.
Bengt Paulsson, mjölkproducent från Värends Nöbbele, tycker om att baka och har en särskild förkärlek till ostkakor. Som ledamot av föreningen Ostkakans Vänner vill han gärna lyfta fram och värna om den småländska nationalrätten.
– Ett roligt sätt är vårt årliga anordnande av Svenska Mästerskapet i ostkakebakning.


MÖTE MED. På sin gård i Värends Nöbbele cirka två mil söder om Växjö har Bengt Paulsson 55 mjölkkor. Det är även där han lagar sina välsmakande ostkakor, något han hållit på med i drygt tio år.

– Bakat har jag alltid gillat och för tio år sedan ville jag prova på att göra ostkakor. Min mamma var väldigt duktig på just ostkakor och jag har följt hennes recept.

Bengts ostkakor blev en succé och fick snabbt spridning i bygderna. Det gjorde även att han ställde upp i Svenska Mästerskapet i ostkakebakning. Där blev det flera framskjutna placeringar.

– Som bäst blev jag trea!

Numera får Bengt inte delta i SM eftersom han sedan två år tillbaka sitter som styrelseledamot i Ostkakans Vänner, föreningen som arrangerar mästerskapet.  Ostkakans Vänner bildades 2003 och arbetar för att värna om ostkakans traditioner och att sprida maträtten även utanför Smålands gränser. I styrelsen sitter bland annat landshövdingarna från de tre smålandslänen.  Ostkakan är något av Smålands nationalrätt och ett sätt att marknadsföra den är just SM-arrangemanget. SM har arrangerats varje år sedan 2005. Det hålls delfinaler i Kronoberg, Kalmar och Jönköpings län.

Bengt var nyligen på plats och samordnade delfinalen i Kronoberg, som hölls på Naturbruksgymnasiet i Ingelstad i samarbete med Hushållningssällskapet. 14 deltagare hade lämnat in sina ostkakor för bedömning av juryn, som efter en timmes provsmakande och överläggning valde ut fyra finalister, Susanne Höglander, Thomas Karlsson, Kerstin Salomonsson och Linda Hagstedt...
LÄS MER I VK 45, UTE 10/11


DAVID FÄRDIGH
Alla dessa våra minsta små

Dave Karlsson är stationschef på Station Linné. Vackra fjärilar är inte deras huvudfokus men kanske de allra populäraste insekterna.

Insekternas värld är knappast på löpsedlarna varje dag. Men de senaste veckorna har en rapport om att insekterna minskat drastiskt i Tyskland väckt stort intresse i medierna. Och med all rätt. För insekterna och deras värld är viktigare än vad vi kanske vill tänka oss.
Läs mer...
Roland vill få medvind för sjöfarten
171118
Roland Sjödahl är Växjöbon som blev affärsman i först Sovjetunionen och sedan Ryssland. Som före detta sjöman ligger dessutom vatten honom varmt om hjärtat och han anser att sjöfarten är en undernyttjad transportresurs i Sverige.
Han tycker exempelvis att den gröna staden Växjö borde satsa på att bli en kanalstad.
– Växjö är ett växande logistikcentrum, men istället för en massa dieseldrivna lastbilar som spyr ut avgaser borde man transportera godset via en vattenkanal ner till Blekingehamnarna.

Läs mer...
Prisad blodbok på Högstorp
171115
Växjö kommun har åter delat ut årets Trädpris. Huvudpriset gick till Fredrik Björn på Öster för flera välbevarade ekar. Priset för årets exotiska träd tilldelas Arne Svensson på Högstorp för vård av en blodbok.
Så mycket vård är det nu enligt Arne Svensson inte frågan om.
– Det handlar väl i princip om att inte såga ner den, säger han om den pampiga blodboken på tomten vid Skogsborg.
Läs mer...
Toaletten är ingen sopstation
171115
I helgen uppmärksammas världstoalettdagen med fokus på allt skräp som varje år spolas ner i våra toaletter. Skräp motsvarande nio hushållspappersrullar per person spolas varje år ner i Växjö kommun.
Läs mer...
> Nils Erik gav nya perspektiv på Finlands 100-årsjubileum (171113)
> Jobba efter pensionering (171110)
> Frukost med guldkant (171109)
> En teaterchef med stora visioner (171105)
> Ungdomsfiske på Växjösjön (171104)
> Slagauktionernas tid förbi (171103)
> Vänsterpartiet firade 100-årsjubileum (171101)
> Möten med människor och mat i Pappornas kök (171028)
> Fotbollsplaner blir bostäder (171026)
> Åtgärder för säkrare city (171025)

 
FAMILJ
Bakom kulisserna på Jesus Christ Superstar
Just nu spelas musikalen/rockoperan Jesus Christ Superstar på Växjö ...
Läs mer...
LEDAREN
Med plats längst bak i kön
Jag har kört bil i den här staden i många år, både i tjänsten och pr...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - november 2017
Bandyfest i Åby, basket och handboll i veckans bildgallerier....
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen