Tillbaka till startsidan
Söndag 27 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 11 november 2017
Bengt älskar ostkaka
Bengt Paulsson är en av Kronobergs främsta ambassadörer för ostkakan, Smålands nationalrätt.
Bengt Paulsson är en av Kronobergs främsta ambassadörer för ostkakan, Smålands nationalrätt.
Bengt Paulsson, mjölkproducent från Värends Nöbbele, tycker om att baka och har en särskild förkärlek till ostkakor. Som ledamot av föreningen Ostkakans Vänner vill han gärna lyfta fram och värna om den småländska nationalrätten.
– Ett roligt sätt är vårt årliga anordnande av Svenska Mästerskapet i ostkakebakning.


MÖTE MED. På sin gård i Värends Nöbbele cirka två mil söder om Växjö har Bengt Paulsson 55 mjölkkor. Det är även där han lagar sina välsmakande ostkakor, något han hållit på med i drygt tio år.

– Bakat har jag alltid gillat och för tio år sedan ville jag prova på att göra ostkakor. Min mamma var väldigt duktig på just ostkakor och jag har följt hennes recept.

Bengts ostkakor blev en succé och fick snabbt spridning i bygderna. Det gjorde även att han ställde upp i Svenska Mästerskapet i ostkakebakning. Där blev det flera framskjutna placeringar.

– Som bäst blev jag trea!

Numera får Bengt inte delta i SM eftersom han sedan två år tillbaka sitter som styrelseledamot i Ostkakans Vänner, föreningen som arrangerar mästerskapet.  Ostkakans Vänner bildades 2003 och arbetar för att värna om ostkakans traditioner och att sprida maträtten även utanför Smålands gränser. I styrelsen sitter bland annat landshövdingarna från de tre smålandslänen.  Ostkakan är något av Smålands nationalrätt och ett sätt att marknadsföra den är just SM-arrangemanget. SM har arrangerats varje år sedan 2005. Det hålls delfinaler i Kronoberg, Kalmar och Jönköpings län.

Bengt var nyligen på plats och samordnade delfinalen i Kronoberg, som hölls på Naturbruksgymnasiet i Ingelstad i samarbete med Hushållningssällskapet. 14 deltagare hade lämnat in sina ostkakor för bedömning av juryn, som efter en timmes provsmakande och överläggning valde ut fyra finalister, Susanne Höglander, Thomas Karlsson, Kerstin Salomonsson och Linda Hagstedt...
LÄS MER I VK 45, UTE 10/11


DAVID FÄRDIGH
Nya hållbarhetschefen om utmaningar och tydliga mål

Bollar med lösningar! Växjö kommuns nytillträdda hållbarhetschef Charlotte G Brynielsson ska bidra till att Agenda 2030:s 17 mål uppnås även på regional och lokal nivå.

Världen står inför ödesutmaningar både när det gäller klimat, ekologi och sociala orättvisor. Agenda 2030 har satt upp 17 överordnade mål när det gäller globalt ansvarstagande och Växjö går nu i bräschen med målet att varas Sveriges ledande Agenda 2030-kommun. Nytillträdda hållbarhetschefen Charlotte G Brynielsson är positiv.       
– Är det någon som borde klara  av målen så är det ju vi i Växjö!
Läs mer...
Invigningen av Åsnens nationalpark firas hela helgen
180525
Det första steget togs 2010 och nu åtta år senare är det dags för invigning av Åsnens nationalpark. Totalt 1900 hektar, varav 75 procent är vattenyta, utgör Sveriges 30:e nationalpark.     
– Vi tror på 110 000 besökare per år, säger Helene Pettersson och Annika Bladh, projektledare på Länsstyrelsen i Kronobergs län.
Läs mer...
Framgångsrikt reduktionsfiske i Växjösjöarna
180523
Visst nappar det! De senaste tre årens reduktionsfiske i Växjösjöarna har gett gott resultat med mindre vitfisk, större siktdjup samt fler abborrar och gäddor.        
– Det här gynnar hela ekosystemet i sjöarna, säger Jesper Rengbrandt och Magnus Böklin på Klara Vatten Sverige som ansvarar för reduktionsfisket.
Läs mer...
Patrik och Gill driver älgpark
180520
Skogens konung älgen är ett älskat djur och tillika ett av Smålands främsta symboler. Grönåsen Älg- och lantdjurpark utanför Kosta lockar årligen 28 000 besökare. För ägarna Patrik och Gill Agelstam har de 14 älgarna nästan blivit som familjemedlemmar.
– Varje älg är en egen individ. Några är reserverade medan andra är väldigt sociala.
Läs mer...
> Flugfiske för nybörjare och erfarna (180519)
> Företagsklimat över rikssnitt (180519)
> Multiarena invigs i Kalvsvik (180518)
> Något för alla som vill bo centralt (180516)
> Amsterdam nästa (180510)
> Folkfest markerade nystart för Araby Park Arena (180509)
> Lotta hittade hem politiskt i Medborgerlig Samling (180506)
> Ny samlingsplats för IT-utveckling byggs i Växjö (180503)
> Tydlig mobilisering inför valet vid årets Första maj-firande (180502)
> Rätt regionchef på Attendo (180502)

 
FAMILJ
Växjö firade den biologiska mångfalden
22 maj firas Den internationella dagen för biologisk mångfald, något...
Läs mer...
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen

Ta del av våra nya användarvillkor.

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.