Tillbaka till startsidan
Söndag 27 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 13 november 2017
Nils Erik gav nya perspektiv på Finlands 100-årsjubileum
Nils Erik Villstrand var inbjuden till Växjö av Stefan Höjelid och Historiska Föreningen i Kronoberg med anledning av Finlands 100-årsfirande. 
Den 6 december firar Finland 100 år som självständig nation. Med anledning av detta var Åboprofessorn Nils Erik Villstrand inbjuden till Växjö av Historiska föreningen för att prata om Finlands historia och omständigheterna kring självständighetsförklaringen.
– Idag rankas Finland som världens mest stabila land. Men för 100 år sedan var det en bräcklig stat som befann sig i kaos och upplösning.


VÄXJÖ. För Nils Erik Villstrand blev det ett kärt återseende när han nyligen gästade Växjö och Linnéuniversitetet. 1995 var han nämligen här som stipendiat under två månader, en period som han beskriver som mycket givande. Bland personerna han träffade då fanns bland annat Peter Aronsson, nuvarande rektor för Linnéuniversitetet, och Lennart Johansson, nuvarande VD för Kulturparken Småland.

Huvudanledningen till att Nils Erik bjudits in till Växjö av Stefan Höjelid, ordförande i Historiska Föreningen i Kronoberg, är det pågående firandet av Finlands 100-årsjubileum. Nils Erik Villstrand är uppvuxen i Österbotten men har större delen av sitt liv varit bosatt och verksam i Åbo, där han på Åbo Akademi år 2000 utnämndes till professor i historia.

– Fast sedan något år tillbaka är jag pensionär.

När man sitter med facit i hand och betraktar historiska förlopp är det vanligt att man ser händelseutvecklingen som given av naturen. Men Nils Erik vill anlägga ett annorlunda perspektiv, förflytta sig till dåtidens människor och undersöka vilka möjligheter och handlingsalternativ de hade i rådande situation. Att Finland skulle bli en självständig stat 1917 var i själva verket en ganska osannolik utveckling. Om Tsaren inte störtats i Ryssland och det inte blivit revolution hade Finland förmodligen fortsatt varit en del av det ryska väldet. Hade de röda vunnit i inbördeskriget i Finland 1918 så hade landet förmodligen snabbt blivit en integrerad del av Sovjetunionen. Om å andra sidan Tyskland vunnit första världskriget så är en mycket tänkbar utveckling att det vita Finland blivit en tysk ordensstat.

– De tyska expeditionsstyrklorna spelade en viktig roll för att de vita trupperna skulle segra i inbördeskriget. Det var exempelvis tyska styrkor och inte Gustaf Mannerheims trupper som intog Helsingfors. Banden till Tyskland var väldigt starka så hade inte det tyska kejsardömet kollapsat så kunde Finland blivit en del av det tyska riket...
LÄS MER I VK 45, UTE 10/11


DAVID FÄRDIGH
Nya hållbarhetschefen om utmaningar och tydliga mål

Bollar med lösningar! Växjö kommuns nytillträdda hållbarhetschef Charlotte G Brynielsson ska bidra till att Agenda 2030:s 17 mål uppnås även på regional och lokal nivå.

Världen står inför ödesutmaningar både när det gäller klimat, ekologi och sociala orättvisor. Agenda 2030 har satt upp 17 överordnade mål när det gäller globalt ansvarstagande och Växjö går nu i bräschen med målet att varas Sveriges ledande Agenda 2030-kommun. Nytillträdda hållbarhetschefen Charlotte G Brynielsson är positiv.       
– Är det någon som borde klara  av målen så är det ju vi i Växjö!
Läs mer...
Invigningen av Åsnens nationalpark firas hela helgen
180525
Det första steget togs 2010 och nu åtta år senare är det dags för invigning av Åsnens nationalpark. Totalt 1900 hektar, varav 75 procent är vattenyta, utgör Sveriges 30:e nationalpark.     
– Vi tror på 110 000 besökare per år, säger Helene Pettersson och Annika Bladh, projektledare på Länsstyrelsen i Kronobergs län.
Läs mer...
Framgångsrikt reduktionsfiske i Växjösjöarna
180523
Visst nappar det! De senaste tre årens reduktionsfiske i Växjösjöarna har gett gott resultat med mindre vitfisk, större siktdjup samt fler abborrar och gäddor.        
– Det här gynnar hela ekosystemet i sjöarna, säger Jesper Rengbrandt och Magnus Böklin på Klara Vatten Sverige som ansvarar för reduktionsfisket.
Läs mer...
Patrik och Gill driver älgpark
180520
Skogens konung älgen är ett älskat djur och tillika ett av Smålands främsta symboler. Grönåsen Älg- och lantdjurpark utanför Kosta lockar årligen 28 000 besökare. För ägarna Patrik och Gill Agelstam har de 14 älgarna nästan blivit som familjemedlemmar.
– Varje älg är en egen individ. Några är reserverade medan andra är väldigt sociala.
Läs mer...
> Flugfiske för nybörjare och erfarna (180519)
> Företagsklimat över rikssnitt (180519)
> Multiarena invigs i Kalvsvik (180518)
> Något för alla som vill bo centralt (180516)
> Amsterdam nästa (180510)
> Folkfest markerade nystart för Araby Park Arena (180509)
> Lotta hittade hem politiskt i Medborgerlig Samling (180506)
> Ny samlingsplats för IT-utveckling byggs i Växjö (180503)
> Tydlig mobilisering inför valet vid årets Första maj-firande (180502)
> Rätt regionchef på Attendo (180502)

 
FAMILJ
Växjö firade den biologiska mångfalden
22 maj firas Den internationella dagen för biologisk mångfald, något...
Läs mer...
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen

Ta del av våra nya användarvillkor.

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.