Tillbaka till startsidan
Torsdag 23 november 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 13 november 2017
Nils Erik gav nya perspektiv på Finlands 100-årsjubileum
Nils Erik Villstrand var inbjuden till Växjö av Stefan Höjelid och Historiska Föreningen i Kronoberg med anledning av Finlands 100-årsfirande. 
Den 6 december firar Finland 100 år som självständig nation. Med anledning av detta var Åboprofessorn Nils Erik Villstrand inbjuden till Växjö av Historiska föreningen för att prata om Finlands historia och omständigheterna kring självständighetsförklaringen.
– Idag rankas Finland som världens mest stabila land. Men för 100 år sedan var det en bräcklig stat som befann sig i kaos och upplösning.


VÄXJÖ. För Nils Erik Villstrand blev det ett kärt återseende när han nyligen gästade Växjö och Linnéuniversitetet. 1995 var han nämligen här som stipendiat under två månader, en period som han beskriver som mycket givande. Bland personerna han träffade då fanns bland annat Peter Aronsson, nuvarande rektor för Linnéuniversitetet, och Lennart Johansson, nuvarande VD för Kulturparken Småland.

Huvudanledningen till att Nils Erik bjudits in till Växjö av Stefan Höjelid, ordförande i Historiska Föreningen i Kronoberg, är det pågående firandet av Finlands 100-årsjubileum. Nils Erik Villstrand är uppvuxen i Österbotten men har större delen av sitt liv varit bosatt och verksam i Åbo, där han på Åbo Akademi år 2000 utnämndes till professor i historia.

– Fast sedan något år tillbaka är jag pensionär.

När man sitter med facit i hand och betraktar historiska förlopp är det vanligt att man ser händelseutvecklingen som given av naturen. Men Nils Erik vill anlägga ett annorlunda perspektiv, förflytta sig till dåtidens människor och undersöka vilka möjligheter och handlingsalternativ de hade i rådande situation. Att Finland skulle bli en självständig stat 1917 var i själva verket en ganska osannolik utveckling. Om Tsaren inte störtats i Ryssland och det inte blivit revolution hade Finland förmodligen fortsatt varit en del av det ryska väldet. Hade de röda vunnit i inbördeskriget i Finland 1918 så hade landet förmodligen snabbt blivit en integrerad del av Sovjetunionen. Om å andra sidan Tyskland vunnit första världskriget så är en mycket tänkbar utveckling att det vita Finland blivit en tysk ordensstat.

– De tyska expeditionsstyrklorna spelade en viktig roll för att de vita trupperna skulle segra i inbördeskriget. Det var exempelvis tyska styrkor och inte Gustaf Mannerheims trupper som intog Helsingfors. Banden till Tyskland var väldigt starka så hade inte det tyska kejsardömet kollapsat så kunde Finland blivit en del av det tyska riket...
LÄS MER I VK 45, UTE 10/11


DAVID FÄRDIGH
Alla dessa våra minsta små

Dave Karlsson är stationschef på Station Linné. Vackra fjärilar är inte deras huvudfokus men kanske de allra populäraste insekterna.

Insekternas värld är knappast på löpsedlarna varje dag. Men de senaste veckorna har en rapport om att insekterna minskat drastiskt i Tyskland väckt stort intresse i medierna. Och med all rätt. För insekterna och deras värld är viktigare än vad vi kanske vill tänka oss.
Läs mer...
Roland vill få medvind för sjöfarten
171118
Roland Sjödahl är Växjöbon som blev affärsman i först Sovjetunionen och sedan Ryssland. Som före detta sjöman ligger dessutom vatten honom varmt om hjärtat och han anser att sjöfarten är en undernyttjad transportresurs i Sverige.
Han tycker exempelvis att den gröna staden Växjö borde satsa på att bli en kanalstad.
– Växjö är ett växande logistikcentrum, men istället för en massa dieseldrivna lastbilar som spyr ut avgaser borde man transportera godset via en vattenkanal ner till Blekingehamnarna.

Läs mer...
Prisad blodbok på Högstorp
171115
Växjö kommun har åter delat ut årets Trädpris. Huvudpriset gick till Fredrik Björn på Öster för flera välbevarade ekar. Priset för årets exotiska träd tilldelas Arne Svensson på Högstorp för vård av en blodbok.
Så mycket vård är det nu enligt Arne Svensson inte frågan om.
– Det handlar väl i princip om att inte såga ner den, säger han om den pampiga blodboken på tomten vid Skogsborg.
Läs mer...
Toaletten är ingen sopstation
171115
I helgen uppmärksammas världstoalettdagen med fokus på allt skräp som varje år spolas ner i våra toaletter. Skräp motsvarande nio hushållspappersrullar per person spolas varje år ner i Växjö kommun.
Läs mer...
> Bengt älskar ostkaka (171111)
> Jobba efter pensionering (171110)
> Frukost med guldkant (171109)
> En teaterchef med stora visioner (171105)
> Ungdomsfiske på Växjösjön (171104)
> Slagauktionernas tid förbi (171103)
> Vänsterpartiet firade 100-årsjubileum (171101)
> Möten med människor och mat i Pappornas kök (171028)
> Fotbollsplaner blir bostäder (171026)
> Åtgärder för säkrare city (171025)

 
FAMILJ
Bakom kulisserna på Jesus Christ Superstar
Just nu spelas musikalen/rockoperan Jesus Christ Superstar på Växjö ...
Läs mer...
LEDAREN
Med plats längst bak i kön
Jag har kört bil i den här staden i många år, både i tjänsten och pr...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - november 2017
Bandyfest i Åby, basket och handboll i veckans bildgallerier....
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen