Tillbaka till startsidan
Fredag 23 februari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 13 november 2017
Nils Erik gav nya perspektiv på Finlands 100-årsjubileum
Nils Erik Villstrand var inbjuden till Växjö av Stefan Höjelid och Historiska Föreningen i Kronoberg med anledning av Finlands 100-årsfirande. 
Den 6 december firar Finland 100 år som självständig nation. Med anledning av detta var Åboprofessorn Nils Erik Villstrand inbjuden till Växjö av Historiska föreningen för att prata om Finlands historia och omständigheterna kring självständighetsförklaringen.
– Idag rankas Finland som världens mest stabila land. Men för 100 år sedan var det en bräcklig stat som befann sig i kaos och upplösning.


VÄXJÖ. För Nils Erik Villstrand blev det ett kärt återseende när han nyligen gästade Växjö och Linnéuniversitetet. 1995 var han nämligen här som stipendiat under två månader, en period som han beskriver som mycket givande. Bland personerna han träffade då fanns bland annat Peter Aronsson, nuvarande rektor för Linnéuniversitetet, och Lennart Johansson, nuvarande VD för Kulturparken Småland.

Huvudanledningen till att Nils Erik bjudits in till Växjö av Stefan Höjelid, ordförande i Historiska Föreningen i Kronoberg, är det pågående firandet av Finlands 100-årsjubileum. Nils Erik Villstrand är uppvuxen i Österbotten men har större delen av sitt liv varit bosatt och verksam i Åbo, där han på Åbo Akademi år 2000 utnämndes till professor i historia.

– Fast sedan något år tillbaka är jag pensionär.

När man sitter med facit i hand och betraktar historiska förlopp är det vanligt att man ser händelseutvecklingen som given av naturen. Men Nils Erik vill anlägga ett annorlunda perspektiv, förflytta sig till dåtidens människor och undersöka vilka möjligheter och handlingsalternativ de hade i rådande situation. Att Finland skulle bli en självständig stat 1917 var i själva verket en ganska osannolik utveckling. Om Tsaren inte störtats i Ryssland och det inte blivit revolution hade Finland förmodligen fortsatt varit en del av det ryska väldet. Hade de röda vunnit i inbördeskriget i Finland 1918 så hade landet förmodligen snabbt blivit en integrerad del av Sovjetunionen. Om å andra sidan Tyskland vunnit första världskriget så är en mycket tänkbar utveckling att det vita Finland blivit en tysk ordensstat.

– De tyska expeditionsstyrklorna spelade en viktig roll för att de vita trupperna skulle segra i inbördeskriget. Det var exempelvis tyska styrkor och inte Gustaf Mannerheims trupper som intog Helsingfors. Banden till Tyskland var väldigt starka så hade inte det tyska kejsardömet kollapsat så kunde Finland blivit en del av det tyska riket...
LÄS MER I VK 45, UTE 10/11


DAVID FÄRDIGH
Med våtmarken i centrum

Uttern anses vara ett skyggt djur men vid Vattenrikets naturum visar de sig ofta.

I Vattenriket i och kring Kristianstad möts människa och natur i ett landskap där vattnet dominerar. I Vattenrikets naturum kan man lära mer och strax utanför har man, en kort promenad från stadens centrum, goda möjligheter att möta utter och kungsfiskare, Vattenrikets två affischnamn.
Läs mer...
Revisionsplan antagen
180223
En fortsatt växande grön kommun med långsiktig hållbar utveckling. Det är huvudriktlinjen för Växjö kommuns antagna revisionsplan 2018.

Läs mer...
Sportlovsflyg i litet format
180222
Vid två tillfällen bjöd Växjö RC-klubb in till prova-på-flyg i Tipshallen under sportlovet. Vid den första träffen var det mest veteraner på plats. Men nog fyllde de luften med sina flygande maskiner.
Läs mer...
165 miljoner till hälso- och sjukvård.
180221
Regionstyrelsen har beslutat att tillföra cirka 165 miljoner kronor till hälso- och sjukvården.
Läs mer...
> Åsa tror på skogen som framtidsbransch (180218)
> Möbler ska cirkulera (180217)
> Byggstart för nya återvinningscentralen (180214)
> Jan-Olof om föräldraskapets glädje, oro och sorg (180212)
> Alva nystartar politisk förening (180211)
> Stark ekonomi i Växjö kommun (180210)
> Vinnare i ''Vi i femman'' (180207)
> Ökad valfrihet ska minska vårdköerna (180204)
> Hembesök hos äldre för att förebygga fallskador (180204)
> Strategi med stora ambitioner (180203)

 
LEDAREN
Öl i ett mikroperspektiv
Mikrotillverkarna av alkohol har på kort tid skapat fler än 2000 arb...
Läs mer...
FAMILJ
Countrydrottning med rosa skimmer
Växjös egen rosaskimrande dansbands- och countrydrottning Mona G gäs...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - februari 2018
Cupkryss för Öster, Alvestaseger mot Rögle och mängder av Åryd Cup i...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen