Tillbaka till startsidan
Söndag 15 december 2019 Tipsa oss!
SöK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VäXJöBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 22 oktober 2017
Uppfinnare med över 100 patent
Göran Hansson, klurig uppfinnare i Linneryd, har över 100 registrerade patent och mönster på sin meritlista.
Göran Hansson, klurig uppfinnare i Linneryd, har över 100 registrerade patent och mönster på sin meritlista.
I 45 år har Göran Hansson klurat och kommit på nya uppfinningar. I sin ateljé i Linneryd har han konstruerat allt från mekaniska skruvanordningar och trafikskyltar till mus- och vildsvinsfällor.
– Totalt har jag över 100 patent och mönster.


MÖTE MED. När Växjöbladet/Kronobergaren besöker 83-åriga Göran Hansson i Linneryd är han i färd med att börja plocka ner och avveckla uppfinnarateljén i bostaden. Huset är nämligen sålt och den imponerande samlingen av verktyg, maskiner och diverse uppfinningar ska flyttas till en lagerbyggnad i andra änden av samhället.

– Men allt kommer tyvärr inte att få plats. Drömmen hade varit att få tillgång till en lokal som kunde fungera som museum. Mycket i mina samlingar är delar av den svenska industrihistorien.

Att konstruera smarta saker har Göran sysslat med ända sedan barnsben. Redan som treåring höll han på att bygga leksaksbilar och greja med allehanda prylar. Och det intresset har fortsatt med oförminskad styrka in i vuxenlivet. Med sitt företag GH Vision har han under sina 45 år som uppfinnare hunnit med att få över 100 patent och mönster registrerade världen över och samarbeta med de flesta av de svenska storföretagen, exempelvis SSAB, ESAB och Alfa Laval. En hans av många specialområden är konstruerande av trafikskyltar.

– Här i södra Sverige kan du inte åka en kilometer på vägarna utan att se någon av mina skyltar eller andra uppfinningar.

Göran skapar prototyperna på egen hand i sin verkstad. När sedan patentet är klart och det är dags för tillverkning samarbetar han gärna med lokala företag.

– Konga Mekaniska och Stewes Servicefirma är två bra exempel på företag som jag samverkat med under lång tid...
LÄS MER I VK 42, UTE 20/10


DAVID FÄRDIGH
Två gånger Samuel belönades med stipendium

Samuel Rörström, musikelev på Katedralskolan, tilldelades Värendsbrödernas musikstipendium.

I samband med S:t Andreasföreningen Värendsbrödernas adventsfirande i söndags delades det traditionsenligt ut kultur- och musikstipendium. I år blev det dubbelt Samuel. Stipendiemottagarna är nämligen byggnadsantikvarien Samuel Palmblad och sångbegåvningen Samuel Rörström.
Läs mer...
De vill se Växjö växa på höjden
191210
Växjöbostäder ska bli mer offensiva och utreda möjligheterna att göra påbyggnad på befintliga bostäder. Det är budskapet från det blågröna styret.        
– Växjö växer liksom behovet av bostäder samtidigt som ledig mark är en bristvara. Genom att bygga på höjden kan vi spara på de gröna rekreationsytorna, menar René Jaramillo (M) och Magnus P Wåhlin (MP), ordförande respektive vice ordförande i Växjöbostäder.
Läs mer...
Maria driver skola med 1200 barn i Colombia
191208
Colombianskan Maria Isabel övergavs av sin mamma som 13-åring, blev vittne till sexuella övergrepp och hamnade på ett barnhem där hon misshandlades och förnedrades. Tack vare Ankarstiftelsen tog hon sig ur misären och driver nu en skola med 1200 barn samt matbespisning bland fattiga i staden Medellins slumkvarter. Nu är hon i Sverige och Växjö för att samla in pengar till verksamheten.         
– Det mest akuta behovet är en ny lagerlokal till matförvaring och en fyrhjulsdriven bil för transporterna, berättar Maria.
Läs mer...
Kalenderbitaren Per Johan Weidolf om året då februari bara hade 17 dagar
191203
Att mäta och dokumentera tid är något som människan sysslat med i drygt 13 000 år. Just tid och särskilt kalendrar är något som fascinerar Växjöbon och samlaren Per Johan Weidolf. Extra intressanta är svenska kalendrar från året 1753.    
– Det var då Sverige övergick från den julianska till gregorianska tideräkningen genom att helt enkelt stryka elva dagar. Så det året hade februari bara 17 dagar.
Läs mer...
> Lena sätter krydda på julen (191130)
> Björn och Josée berättar om Rwandas pånyttfödelse (191130)
> Kvinnor med smak på livets vatten (191129)
> Haris skildrar den svenska extrem- högerns framväxt (191128)
> Olle Larsson om frimureriets intåg i Sverige (191125)
> En dag om hållbart skogsbruk (191123)
> Högtidsstund för skivsamlare (191121)
> Många frågetecken kring flytten av Växjö konsthall (191120)
> Väderskydd för bussresenärer – Välkommen nyhet på Kronobergsgatan (191120)
> Paul levandegör historiska skeenden (191117)

 
KULTUR & NÖJE
Formar med öga och hand
Ett par veckor innan jul förvandlade träkonstnären Kasplina Berggren s...
Läs mer...
KULTUR & NÖJE
En skola för framtidens glasarbetare
Den som upplever glasblåsning på ett glasbruk kan få uppfattningen att...
Läs mer...
SPORT
Bredd och spets samsas på Tomtecupen
I lördags avrundade Växjö Skate året traditionsenligt med sin Tomt...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Linnégatan 2,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen

Ta del av våra nya användarvillkor.

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig & och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.