Tillbaka till startsidan
Lördag 26 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 11 februari 2013
Världens chans med hopp och utmaningar
Körledaren Anette Eidenskog dirigerar med stora rörelser.
Körledaren Anette Eidenskog dirigerar med stora rörelser.
Världens chans innehåller influenser från många håll. Hanna och Sara Wåhlin förstärker med sina flöjter ett keltiskt drag. På bilden syns också körledaren Jonas Nilsson och verkets upphovsman Dan Alkenäs.
I gymnastiksalen på St Sigfrids folkhögskola sitter 200 körsångare och väntar på att få börja sjunga. Förberedelserna har varit långa men nu drar det ihop sig. I helgen ska den jättelika kören framföra Dan Alkenäs gospelverk Världens chans på konserthuset. Framförandet sker i samband med den stora gospelfesten som den här gången handlar om skapelsen och människans ansvar.

Körledaren Anette Eidenskog går upp på den lilla scenen för att sjunga upp med kören. Gymnastiksalen förvandlas för en stund till ett vajande hav av händer och på en kort stund tycks Anette Eidenskog skaka loss både kropp, röst och humör på körsångarna.
   – Kom ihåg konsonanterna. De är eran satsbräda och är superviktiga, säger hon.
   Innan körövningen tar sin början är det lite detaljer att gå igenom. Nu i helgen kommer folkhögskolans gymnastiksal att ha bytts ut mot konserthusets stora scen och då ska kören ge ett enhetligt intryck.
   – Vi har vänt och vridit på det här med kläderna. Man ska inte vara tvungen att gå och köpa något nytt. Det blir svart med detaljer i silver och guld, säger Anette Eidenskog.

Ansvar för skapelsen
Gospelfesten är den femte i ordningen och den här gången har idén utvecklats till en helg kring människans ansvar för vår miljö. Dan Alkenäs har skrivit ett gospelverk om människans plats i skapelsen och om vårt ansvar för den. Förutom gospelföreställningen innehåller helgen utställningar, föreläsningar och seminarier på miljötemat.
   Magnus P Wåhlin är skolpräst på S:t Sigfrids folkhögskola och en av dem som står bakom gospelhelgens tema.
   – Vi har haft gospelfester tidigare men den här gången har vi ett tydligt tema. Vårt budskap är att det inte är kört men det är dags att ta tag i de utmaningar som möter oss. Kristen tro handlar om livet här och nu och inte i första hand om vad som kommer efter döden, säger han.
   Gospelhelgen är ekumenisk och flera kyrkor är inblandade liksom Växjö kommun och ett antal organisationer som driver miljöfrågor. Inom Svenska kyrkan har man arbetat med miljön sedan länge, med bland annat Stefan Edman och Martin Lönnebo som drivande krafter. På senare år har frågorna också blivit allt viktigare inom frikyrkan och genom gospelhelgen vill kyrkorna gemensamt lyfta fram att vi alla, och inte minst kyrkorna, måste ta ansvar för vår värld.

Blandad erfarenhet
Så börjar övningen. I tur och ordning sjungs sångerna igenom. Dan Alkenäs kompar på keyboard redo att förklara hur det är tänkt om något är oklart. För körledarna gäller det bland annat att få kören att sjunga så att texten går fram.
   – Studsa så konsonanterna kommer fram. Då hör vi texten, säger Anette Eidenskog som delar körledaruppdraget med Jonas Nilsson.
    – Det är skönt att jobba ihop och när man sitter bredvid kan man se saker som man inte lägger märke till när man leder. Som tidigare är kören ett öppet hus. De som ville vara med har varit välkomna och kören består av både rutinerade och ovana körsångare. När man jobbar med en så stor kör med blandad erfarenhet måste man vara stor i sina rörelser när man dirigerar, säger Jonas Nilsson.
   Trots att körsångarna är många har ingen tillåtelse att luta sig tillbaka.
   – Alla måste hjälpa till och känna att nu tar jag initiativet, säger Dan Alkenäs.

Körledaren viktig

Idén att bygga gospelfesten kring ett tema kom för ett par år sedan.
   – Lars Björksell och Magnus P Wåhlin gjorde ett innehållsskelett med olika hållplatser. Utifrån det har jag skrivit en text så som jag vill ha den, säger Dan Alkenäs...
LÄS MER I VK 6


TORE SJÖQVIST
Invigningen av Åsnens nationalpark firas hela helgen

Foto: Bergslagsbild AB, ägare Länsstyrelsen.


Det första steget togs 2010 och nu åtta år senare är det dags för invigning av Åsnens nationalpark. Totalt 1900 hektar, varav 75 procent är vattenyta, utgör Sveriges 30:e nationalpark.     
– Vi tror på 110 000 besökare per år, säger Helene Pettersson och Annika Bladh, projektledare på Länsstyrelsen i Kronobergs län.
Läs mer...
Framgångsrikt reduktionsfiske i Växjösjöarna
180523
Visst nappar det! De senaste tre årens reduktionsfiske i Växjösjöarna har gett gott resultat med mindre vitfisk, större siktdjup samt fler abborrar och gäddor.        
– Det här gynnar hela ekosystemet i sjöarna, säger Jesper Rengbrandt och Magnus Böklin på Klara Vatten Sverige som ansvarar för reduktionsfisket.
Läs mer...
Patrik och Gill driver älgpark
180520
Skogens konung älgen är ett älskat djur och tillika ett av Smålands främsta symboler. Grönåsen Älg- och lantdjurpark utanför Kosta lockar årligen 28 000 besökare. För ägarna Patrik och Gill Agelstam har de 14 älgarna nästan blivit som familjemedlemmar.
– Varje älg är en egen individ. Några är reserverade medan andra är väldigt sociala.
Läs mer...
Flugfiske för nybörjare och erfarna
180519
Kristi himmelsfärdsdag räknas av många som första metaredagen. Andra väljer mer krävande fiskemetoder. Det gäller de kursdeltagare som sedan i höstas lärt om flugfiske av den erfarne flugfiskaren Björn Idlinge. Nu, i strålande försommarsol, ska de prova sina kunskaper i praktiken.
Läs mer...
> Företagsklimat över rikssnitt (180519)
> Multiarena invigs i Kalvsvik (180518)
> Något för alla som vill bo centralt (180516)
> Amsterdam nästa (180510)
> Folkfest markerade nystart för Araby Park Arena (180509)
> Lotta hittade hem politiskt i Medborgerlig Samling (180506)
> Ny samlingsplats för IT-utveckling byggs i Växjö (180503)
> Tydlig mobilisering inför valet vid årets Första maj-firande (180502)
> Rätt regionchef på Attendo (180502)
> Jesper välkomnar en valrörelse med tydliga ideologiska skiljelinjer (180429)

 
FAMILJ
Växjö firade den biologiska mångfalden
22 maj firas Den internationella dagen för biologisk mångfald, något...
Läs mer...
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen

Ta del av våra nya användarvillkor.

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.