Tillbaka till startsidan
Fredag 23 februari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 11 februari 2013
Världens chans med hopp och utmaningar
Körledaren Anette Eidenskog dirigerar med stora rörelser.
Körledaren Anette Eidenskog dirigerar med stora rörelser.
Världens chans innehåller influenser från många håll. Hanna och Sara Wåhlin förstärker med sina flöjter ett keltiskt drag. På bilden syns också körledaren Jonas Nilsson och verkets upphovsman Dan Alkenäs.
I gymnastiksalen på St Sigfrids folkhögskola sitter 200 körsångare och väntar på att få börja sjunga. Förberedelserna har varit långa men nu drar det ihop sig. I helgen ska den jättelika kören framföra Dan Alkenäs gospelverk Världens chans på konserthuset. Framförandet sker i samband med den stora gospelfesten som den här gången handlar om skapelsen och människans ansvar.

Körledaren Anette Eidenskog går upp på den lilla scenen för att sjunga upp med kören. Gymnastiksalen förvandlas för en stund till ett vajande hav av händer och på en kort stund tycks Anette Eidenskog skaka loss både kropp, röst och humör på körsångarna.
   – Kom ihåg konsonanterna. De är eran satsbräda och är superviktiga, säger hon.
   Innan körövningen tar sin början är det lite detaljer att gå igenom. Nu i helgen kommer folkhögskolans gymnastiksal att ha bytts ut mot konserthusets stora scen och då ska kören ge ett enhetligt intryck.
   – Vi har vänt och vridit på det här med kläderna. Man ska inte vara tvungen att gå och köpa något nytt. Det blir svart med detaljer i silver och guld, säger Anette Eidenskog.

Ansvar för skapelsen
Gospelfesten är den femte i ordningen och den här gången har idén utvecklats till en helg kring människans ansvar för vår miljö. Dan Alkenäs har skrivit ett gospelverk om människans plats i skapelsen och om vårt ansvar för den. Förutom gospelföreställningen innehåller helgen utställningar, föreläsningar och seminarier på miljötemat.
   Magnus P Wåhlin är skolpräst på S:t Sigfrids folkhögskola och en av dem som står bakom gospelhelgens tema.
   – Vi har haft gospelfester tidigare men den här gången har vi ett tydligt tema. Vårt budskap är att det inte är kört men det är dags att ta tag i de utmaningar som möter oss. Kristen tro handlar om livet här och nu och inte i första hand om vad som kommer efter döden, säger han.
   Gospelhelgen är ekumenisk och flera kyrkor är inblandade liksom Växjö kommun och ett antal organisationer som driver miljöfrågor. Inom Svenska kyrkan har man arbetat med miljön sedan länge, med bland annat Stefan Edman och Martin Lönnebo som drivande krafter. På senare år har frågorna också blivit allt viktigare inom frikyrkan och genom gospelhelgen vill kyrkorna gemensamt lyfta fram att vi alla, och inte minst kyrkorna, måste ta ansvar för vår värld.

Blandad erfarenhet
Så börjar övningen. I tur och ordning sjungs sångerna igenom. Dan Alkenäs kompar på keyboard redo att förklara hur det är tänkt om något är oklart. För körledarna gäller det bland annat att få kören att sjunga så att texten går fram.
   – Studsa så konsonanterna kommer fram. Då hör vi texten, säger Anette Eidenskog som delar körledaruppdraget med Jonas Nilsson.
    – Det är skönt att jobba ihop och när man sitter bredvid kan man se saker som man inte lägger märke till när man leder. Som tidigare är kören ett öppet hus. De som ville vara med har varit välkomna och kören består av både rutinerade och ovana körsångare. När man jobbar med en så stor kör med blandad erfarenhet måste man vara stor i sina rörelser när man dirigerar, säger Jonas Nilsson.
   Trots att körsångarna är många har ingen tillåtelse att luta sig tillbaka.
   – Alla måste hjälpa till och känna att nu tar jag initiativet, säger Dan Alkenäs.

Körledaren viktig

Idén att bygga gospelfesten kring ett tema kom för ett par år sedan.
   – Lars Björksell och Magnus P Wåhlin gjorde ett innehållsskelett med olika hållplatser. Utifrån det har jag skrivit en text så som jag vill ha den, säger Dan Alkenäs...
LÄS MER I VK 6


TORE SJÖQVIST
Med våtmarken i centrum

Uttern anses vara ett skyggt djur men vid Vattenrikets naturum visar de sig ofta.

I Vattenriket i och kring Kristianstad möts människa och natur i ett landskap där vattnet dominerar. I Vattenrikets naturum kan man lära mer och strax utanför har man, en kort promenad från stadens centrum, goda möjligheter att möta utter och kungsfiskare, Vattenrikets två affischnamn.
Läs mer...
Revisionsplan antagen
180223
En fortsatt växande grön kommun med långsiktig hållbar utveckling. Det är huvudriktlinjen för Växjö kommuns antagna revisionsplan 2018.

Läs mer...
Sportlovsflyg i litet format
180222
Vid två tillfällen bjöd Växjö RC-klubb in till prova-på-flyg i Tipshallen under sportlovet. Vid den första träffen var det mest veteraner på plats. Men nog fyllde de luften med sina flygande maskiner.
Läs mer...
165 miljoner till hälso- och sjukvård.
180221
Regionstyrelsen har beslutat att tillföra cirka 165 miljoner kronor till hälso- och sjukvården.
Läs mer...
> Åsa tror på skogen som framtidsbransch (180218)
> Möbler ska cirkulera (180217)
> Byggstart för nya återvinningscentralen (180214)
> Jan-Olof om föräldraskapets glädje, oro och sorg (180212)
> Alva nystartar politisk förening (180211)
> Stark ekonomi i Växjö kommun (180210)
> Vinnare i ''Vi i femman'' (180207)
> Ökad valfrihet ska minska vårdköerna (180204)
> Hembesök hos äldre för att förebygga fallskador (180204)
> Strategi med stora ambitioner (180203)

 
LEDAREN
Öl i ett mikroperspektiv
Mikrotillverkarna av alkohol har på kort tid skapat fler än 2000 arb...
Läs mer...
FAMILJ
Countrydrottning med rosa skimmer
Växjös egen rosaskimrande dansbands- och countrydrottning Mona G gäs...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - februari 2018
Cupkryss för Öster, Alvestaseger mot Rögle och mängder av Åryd Cup i...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen