Tillbaka till startsidan
Lördag 24 februari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 6 februari 2018
Museet ställer ut på biblioteket
Björn Zethraeus och Kerstin Fröberg vid sin modell som visar hur en guillocheringsmaskin fungerar.
Björn Zethraeus och Kerstin Fröberg vid sin modell som visar hur en guillocheringsmaskin fungerar.
Under hela februari ställer Bergdala glastekniska museum ut på Lessebo bibliotek under parollen Mekaniska mönster och kugghjulskrumelurer.
Eldsjälarna Kerstin Fröberg och Björn Zethraeus kommer dessutom att finnas på plats två dagar varje vecka och ta emot besökarna
.

LESSEBO. Det är för andra året i rad man ställer ut på biblioteket, fjolårets utställning lockade många nyfikna besökare. Denna gång lägger man fokus på guillocherade saker då dessa objekt är så annorlunda mot de som pantograferats.

– Om man vill, kan man påstå att också pantograferade mönster är mekaniska, men skillnaden mellan pantografen och guillocheringsmaskinen är att den sistnämnda är en mönstergenerator och pantografen är en mönsterkopiator.  Dessutom kan en guillocheringsmaskin bara göra mönster som är förprogrammerade med hjälp av kugghjul i upp till sju olika positioner vilket genererar 150 olika mönster, säger Kerstin Fröberg.

Fakta till detta har museets eldsjälar hittat i böcker publicerade av företaget Kutzchr vilket med säkerhet var verksamt från 1910- till 1930-talet och tillverkade guillocheringsmaskiner.

Liksom under fjolårets utställning hoppas museet att besökarna har med sig egna glas, men man har också med sig lite egna saker ur samlingarna att praktiskt visa upp under de dagar de är på plats.

– Med dessa grejer får folk prova på att rita själv och se hur resultatet blir, detta har inget med maskinerna att göra, men med själva principen.

Den 13 februari kommer Kerstin Fröberg också att hålla en föreläsning med titeln, ''Glasmönstring med mekaniska mojänger''.

– Troligen satte man igång med guillocheringstekniken då det när det begav sig var ett billigt sätt att dekorera massproduktion. Tekniken sågs lite med sådana ögon att det var en ''fattigmansteknik'', men var ett sätt att göra ett fint dekorerat glas till en bråkdel av priset för något som skapats på annat sätt, säger Kerstin Fröberg.

CARL-MAGNUS WENNERHOLM
Satsar på att vara kvar i serien
Lessebo BTK: s bordtennisherrar har, enligt föreningens Jimmy Ronnebring hittills haft en sådan säsong man förväntat sig i en tuff division 2-serie.  Med endast två sammandrag om fyra matcher och totalt åtta poäng att spela om är det öppet läge om man kommer klättra i serien eller om det blir spel i trean nästa år.
Läs mer...
Konfirmander från socknen
180218
Ljuders hembygdsförening håller på med ett projekt att sammanställa konfirmationsfotografier av personer från Ljuder från 1800-talet och fram till våra dagar.  Fotografierna som samlas i pärmar ska därefter läggas ut till allmän beskådan i sockenstugan lagom till sommaren.
Läs mer...
Spårarbetet igång i Skruv
180214
Nu är byggnationen av mötesspåret i Skruv i full gång.
Strax innan jul satte Trafikverket upp en del fundament och produktionen i sin helhet startade upp för ett par veckor sedan.
Läs mer...
Deltar i Svenska Cupen
180212
Don Camillo boule club har tagit ut ett lag till Svenska Cupen Öppen som går av stapeln i Skövde den 17 och 18 februari.
Totalt deltar åtta medlemmar i ett mixat lag från 20-till 60-årsåldern.
Läs mer...
> RÖK behöver rekrytera fler (180205)
> Den stolte degelmästaren (180130)
> Veteranmarknaden allt större (180126)
> Trygghetsvandringar på gång (180123)
> Musikafton med irländska toner (180122)
> Knutsfest med lång tradition (180112)
> Somme testar ny strategi (180111)
> Ska få skapa sitt eget drömbibliotek (180109)
> Succé för årets nyårskonsert i glashyttan (180105)
> Förening satsar på inspiration (180101)

 
LEDAREN
Öl i ett mikroperspektiv
Mikrotillverkarna av alkohol har på kort tid skapat fler än 2000 arb...
Läs mer...
FAMILJ
Countrydrottning med rosa skimmer
Växjös egen rosaskimrande dansbands- och countrydrottning Mona G gäs...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - februari 2018
Cupkryss för Öster, Alvestaseger mot Rögle och mängder av Åryd Cup i...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen