Tillbaka till startsidan
Lördag 21 april 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 19 december 2017
Pantografen fast på rätt plats
I förra veckan flyttade Bergdala glastekniska museum sitt senaste tillskott, den vertikala pantografen till platsen där den hädanefter ska stå i museet.

BERGDALA. Själva flytten från ena änden av en lokal till mitten av den andra tog två timmar, därefter tillkom en del justeringsjobb.

– Maskinen har en ram under så man kan ju inte ha några lyftgrejer under den då den i så fall inte går att få på plats, däremot hade vi fixat ett par bärhandtag och tog hjälp av två pallyftare med olika höjd. Sedan fick vi hålla på och saxa ner den i steg, så det tog ju ett tag innan vi fick ner själva pantografen på golvet, säger Kerstin Fröberg.

Två faktorer som ställde till det med flytten var dels att pantografen väger ett drygt ton samtidigt som att den är vertikal vilket innebär en viss obalans. Nästa utmaning var av precisionskaraktär och det var att få maskinen på exakt rätt plats över det hål som borrats i museet, vilket motvikten skulle sänkas ned i.

– Vi var också tvungna att hitta på något sätt att flytta den 150 kilo tunga motvikten när maskinen väl var på plats då motvikten hängde för långt ned i hålet, så det var lite pyssel. Nu vidtar jullov och därefter ska vi sätta dit alla bitar som finns på maskinen, vi känner att det är något som fattas, men troligen är det en rörlig detalj som sitter överst vi behöver.

Kerstin Fröberg har en teori att den vertikala pantografen i museet är en smartare lösning än den horisontellt uppställda maskin man också har i sina samlingar.

På agendan för Bergdala glastekniska museum i vår ligger också att hålla en föreläsning på ett av biblioteken i kommunen vilken kommer att gå av stapeln den 13 februari. Under utställningstiden kommer två eldsjälar från museet att finnas på plats ett par dagar i veckan. ãMekaniska mönster och kugghjulskrumelurer” kallar man utställningen.

– Tanken är också att vi praktiskt ska visa guillochering på plats, säger Kerstin Fröberg.

CARL-MAGNUS WENNERHOLM
Premiär för mässa med öppet hus

Lärare och elever på Yrkesakademin i Hovmantorp.

Helgen den 18-19 maj genomför Yrkesakademin Hovmantorp för första gången en entreprenadmässa man räknar ska bli sydöstra Sveriges största, samtidigt håller skolan öppet hus under dessa dagar.
Läs mer...
Munspelsvirtuos till Kosta
180417
Den 21 april håller Kosta musikkår sin vårkonsert i Folkets hus, denna gång med munspelsvirtuosen Filip Jers som gästsolist.
Denne beskriver mötet mellan honom själv och musikkåren som ett möte mellan ett folkligt instrument och en orkester av folket.
Läs mer...
Dags för premiär i södra fyran
180413
I morgon är det säsongspremiär för Lessebo GoIF i fotbollens division 4 södra Småland med bortamatch mot IF Rejban. Premiärmotståndet ser tränare Jonas Petersson som en perfekt första värdemätare. Under försäsongen har laget gjort bra ifrån sig mot lag i division 3 som till exempel FK Älmeboda/Linneryd.
Läs mer...
Fjärde året med teater i parken
180411
Aktiviteterna börjar komma igång för Hovmantorp-Furuby hembygdsförening och på agendan står bland annat guidningar längs den nu helt färdigställda Fibbleåleden.  I veckan blev det också klart att det kommer spelas teater i hembygdsparken för fjärde året i rad.
Läs mer...
> Hemmaklubben vann Äggadraget (180405)
> Sätter upp permanentutställning (180403)
> Har kommit för att stanna (180402)
> Vill ha in fler unga i politiken (180328)
> Bokprojekt om Kosta klart (180326)
> Kostallet snart klart (180318)
> Årets företag prisades (180316)
> Miniatyrmässa för tredje året (180313)
> Dags för årets andra livemusik (180312)
> Mycket på gång på biblioteket (180307)

 
LEDAREN
Växer ingen mossa på stenar som rullar
På senare tid har många saker hänt på det, sedan många år, omdiskutera...
Läs mer...
FAMILJ
Bejublad och välsignad cirkuskonst
Ute i Europa är cirkusgudstjänster ett vanligt fenomen men här i Sve...
Läs mer...
LEDAREN
Tjuv och polis
Varje år stjäls det för fyra miljarder kronor ur svenska butiker. Or...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen