Tillbaka till startsidan
Tisdag 24 april 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 2 november 2017
Sjöar kalkades för bättre miljö
Under två dagar kalkades två sjöar i och utanför lessebo kommun. Arbetet som egentligen skulle pågå också under tisdagen förflöt så smidigt att man var klara redan under måndagen.

KOSTA. Ullabritt Rundqvist chef på plan- och miljöenheten vid Lessebo kommun var själv ute med båten då Sandsjön kalkades färdigt under måndagen. Åtgärderna handlar om restaurering av vattendraget Fagerhultsån som är en del i Ronnebyåns vattensystem. Målet är att få till ett naturligt ekosystem där bland annat öring ska få möjlighet att komma tillbaka i vattendraget.

Ibland sker kalkningen med helikopter men i de aktuella sjöarna har kalkningen skett med hjälp av båt och totalt har 87 ton kalk lagts ut i Sandsjön och 27 ton i Björnsjön.

– Sandsjön ligger i Uppvidinge kommun vid den stora rastplatsen där väg 28 och 31 möts, men vattnet rinner ju ned till oss i Lessebo och Björnsjön ligger vid Kosta. Sjöarna kalkas varje år så det här är ett slags underhållskalkning och 1.5 miljon kronor går arbetet på varje år inklusive helikopterinsaterna, 85 procent av detta får vi i stadsbidrag, säger Ullabritt Rundqvist.

Totalt sprider Lessebo kommun 1 200 ton kalk i sjöarna varje år. Skulle kalkningen utebli ett år skulle detta få stora konsekvenser för vattendragen. De flesta sjöarna i kommunen kalkas och man har även doserare som kalkar vattendragen i kommunen.

Kalkningsuppdragen sker via offentlig upphandling och just nu använder kommunen sig av NOAB.

– Vi använder oss i stort sett alltid av det företaget då det inte är så många anbud som kommer in. Det har fyllts på bra med vatten nu så det har inte varit några problem att ta sig fram på sjöarna. Det är tre sjöar i kommunen vi behöver kalka två gånger per år så nästa gång blir i mitten av november med helikopter.

CARL-MAGNUS WENNERHOLM
Programmet klart för Ljuders hembygdsförening
Nyligen höll Ljuders hembygdsförening möte om årets aktiviteter och nu är alla programpunkter spikade. Höjdpunkten på året blir Minnesotadagen som för ett antal år sedan flyttade hem till Ljuder från Växjö.
Läs mer...
Premiär för mässa med öppet hus
180418
Helgen den 18-19 maj genomför Yrkesakademin Hovmantorp för första gången en entreprenadmässa man räknar ska bli sydöstra Sveriges största, samtidigt håller skolan öppet hus under dessa dagar.
Läs mer...
Munspelsvirtuos till Kosta
180417
Den 21 april håller Kosta musikkår sin vårkonsert i Folkets hus, denna gång med munspelsvirtuosen Filip Jers som gästsolist.
Denne beskriver mötet mellan honom själv och musikkåren som ett möte mellan ett folkligt instrument och en orkester av folket.
Läs mer...
Dags för premiär i södra fyran
180413
I morgon är det säsongspremiär för Lessebo GoIF i fotbollens division 4 södra Småland med bortamatch mot IF Rejban. Premiärmotståndet ser tränare Jonas Petersson som en perfekt första värdemätare. Under försäsongen har laget gjort bra ifrån sig mot lag i division 3 som till exempel FK Älmeboda/Linneryd.
Läs mer...
> Fjärde året med teater i parken (180411)
> Hemmaklubben vann Äggadraget (180405)
> Sätter upp permanentutställning (180403)
> Har kommit för att stanna (180402)
> Vill ha in fler unga i politiken (180328)
> Bokprojekt om Kosta klart (180326)
> Kostallet snart klart (180318)
> Årets företag prisades (180316)
> Miniatyrmässa för tredje året (180313)
> Dags för årets andra livemusik (180312)

 
LEDAREN
Växer ingen mossa på stenar som rullar
På senare tid har många saker hänt på det, sedan många år, omdiskutera...
Läs mer...
FAMILJ
Bejublad och välsignad cirkuskonst
Ute i Europa är cirkusgudstjänster ett vanligt fenomen men här i Sve...
Läs mer...
LEDAREN
Tjuv och polis
Varje år stjäls det för fyra miljarder kronor ur svenska butiker. Or...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen