Tillbaka till startsidan
Tisdag 24 april 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 31 oktober 2017
Nytt kostall med solpaneler
Det nya kostallets tak kommer att förses med solpaneler.
Det nya kostallets tak kommer att förses med solpaneler.
På gården Eriksmåla i Ljuders socken håller Jörgen Arnesson och sonen Erik Parai Arnesson på att bygga ett toppmodernt kostall.
På taket till den 1080 kvadratmeter stora byggnaden ska det monteras solceller vilket ska göra hela gården egenförsörjande på el.


SKRUV. När man ska till gården svänger man av vid vägskälet i Åkerby för att kort därpå svänga in på en mycket smal grusväg. Efter tre kilometer med tät skog som nästan växer in på vägen öppnar sig plötsligt landskapet till stora vida slätter. På dessa slätter betar vitpälsat nötkreatur av rasen Charolais.

Vecka 28 påbörjades bygget och ambitionen är att väggarna ska upp innan vintern kommer. Man använder sig av lokala entreprenörer så mycket som möjligt i byggarbetet, bland annat ett företag från Älmeboda.

– Vi odlar på ungefär 35 hektar och sedan har vi knappt 20 hektar bete. Vi ska utöka successivt och inte köpa in någonting utan utöka med egen produktion, säger Jörgen Arnesson, 53 som haft dikor sedan 1984.

Utöver huvudnäringen sedan jobbar man också med skogsbruk. Sonen Erik är även utbildad klövvårdare. De tror också att företaget behöver flera ben att stå på för att gå runt.

– Man klarar sig inte bara på en produktionsgren och att vi skulle bygga ut har funnits med oss länge, själv hade jag inte satsat på det men när Erik hade intresse att ta över här samtidigt som priserna vände uppåt gjorde vi investeringen...
LÄS MER I VK 43, UTE 27/10


CARL-MAGNUS WENNERHOLM
Programmet klart för Ljuders hembygdsförening
Nyligen höll Ljuders hembygdsförening möte om årets aktiviteter och nu är alla programpunkter spikade. Höjdpunkten på året blir Minnesotadagen som för ett antal år sedan flyttade hem till Ljuder från Växjö.
Läs mer...
Premiär för mässa med öppet hus
180418
Helgen den 18-19 maj genomför Yrkesakademin Hovmantorp för första gången en entreprenadmässa man räknar ska bli sydöstra Sveriges största, samtidigt håller skolan öppet hus under dessa dagar.
Läs mer...
Munspelsvirtuos till Kosta
180417
Den 21 april håller Kosta musikkår sin vårkonsert i Folkets hus, denna gång med munspelsvirtuosen Filip Jers som gästsolist.
Denne beskriver mötet mellan honom själv och musikkåren som ett möte mellan ett folkligt instrument och en orkester av folket.
Läs mer...
Dags för premiär i södra fyran
180413
I morgon är det säsongspremiär för Lessebo GoIF i fotbollens division 4 södra Småland med bortamatch mot IF Rejban. Premiärmotståndet ser tränare Jonas Petersson som en perfekt första värdemätare. Under försäsongen har laget gjort bra ifrån sig mot lag i division 3 som till exempel FK Älmeboda/Linneryd.
Läs mer...
> Fjärde året med teater i parken (180411)
> Hemmaklubben vann Äggadraget (180405)
> Sätter upp permanentutställning (180403)
> Har kommit för att stanna (180402)
> Vill ha in fler unga i politiken (180328)
> Bokprojekt om Kosta klart (180326)
> Kostallet snart klart (180318)
> Årets företag prisades (180316)
> Miniatyrmässa för tredje året (180313)
> Dags för årets andra livemusik (180312)

 
LEDAREN
Växer ingen mossa på stenar som rullar
På senare tid har många saker hänt på det, sedan många år, omdiskutera...
Läs mer...
FAMILJ
Bejublad och välsignad cirkuskonst
Ute i Europa är cirkusgudstjänster ett vanligt fenomen men här i Sve...
Läs mer...
LEDAREN
Tjuv och polis
Varje år stjäls det för fyra miljarder kronor ur svenska butiker. Or...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen