Martin Gillsjö på sin tomt i Norramåla. Djuren har man en dryg kilometer söderut.
Vid fjolårets sista kommunfullmäktigesammanträde delades årets stipendier och priser ut. Dubbel pristagare blev Martin Gillsjö, lantbrukare från Norramåla som nu känner sig inspirerad efter att erhållit både kulturlandskapspriset och byggnadsvårdspriset.
NORRAMÅLA. Norramålas geografiska läge är mitt emellan Åseda och Älghult.
Trakten i och kring Norramåla är i dagsläget att beteckna som ett analogt landskap, det finns knappt någon mobiltäckning och bredbandet har inte dragits fram till orten ännu. Inte minst det sistnämnda hoppas Martin Gillsjö sker skyndsamt då det är en förutsättning för att verksamheten på landbygden ska fungera i framtiden. Kulturlandskapspriset fick han enligt juryn bland annat för sitt jobb med att aktivt arbeta med kulturlandskapsvård med både betesdjur och slåtter i Norramåla.
Byggnadsvårdspriset fick han för sitt och familjens jobb med att ha renoverat en mangårdsbyggnad i Norramåla där det tagits stor hänsyn till ursprunget och det omgivande landskapet. Han är noggrann att framhålla att priserna är resultatet av ett lagarbete inom familjen där man arbetat åt samma håll. Verksamheten på gården som bedrivs på heltid består av 150 nötkreatur fördelat på både mjölkkor och köttdjur, man har också en del dikor. Själv tog han över verksamheten efter sina föräldrar för drygt tio år sedan. Som mjölkproducent är man en av en handfull gårdar i länsdelen.
– Det är fantastiskt roligt att få en uppmuntran för det man gör och en bekräftelse att andra ser vad vi håller på med. Jag och min fru Linda renoverade upp vårt boningshus för sju år sedan.
Verksamheten har det senaste året fått sig ett rejält uppsving med bra priser på både mjölk och kött vilket beskrivs som från rekordlågt till rekordhögt på väldigt kort tid. Ungefär 40 hektar av markerna består av åkermark och 70 hektar betesmarker och det mesta är på arrende.
– Den generella inställningen häromkring är att det är roligt att någon vill använda markerna för bete. När det blir ett öppet landskap blir det också en attraktiv miljö att leva och bo i, säger Martin Gillsjö.
CARL-MAGNUS WENNERHOLM
Borgen tar över marknad
För ett tag sedan fick föreningen Borgen frågan av Lenhovda IF att ta över Lenhovda marknad som hålls två gånger om året. På fredag är det därför premiärdags efter föreningsbytet att ta emot besökarna till vårmarknaden.
Läs mer...
Premiär för ny glashytta i april 180418
Varbergsfödde glaskonstnären Morgan Persson i Ösjöbol är efter två års
förberedelser nu redo att slå upp portarna för sin egen glashytta den 27
april i samband med vernissagehelgen i Glasriket. Hyttan är en så
kallad återbrukshytta där befintliga glasflaskor formas till nya
konstglasföremål.
Läs mer...
Nostalgifest med höga ambitioner 180417
Den 10 maj hålls en nostalgidag i Åseda Folkets park med bland annat 60 deltagande nostalgibilar. Håller
i trådarna gör Frida Sundqvist Hall och Wivi Svanberg som vill
genomföra en hyllning till folkparkernas överlevnad och man hoppas på
besökare även utanför länet.
Läs mer...
De stickar för livet 180410
Sedan runt 28 år tillbaka håller stickgruppen i Centrumförsamlingen i
Lenhovda aktiviteter med att sticka barnkläder varannan tisdag med
undantag för somrarna. Allt man tillverkar går via Erikshjälpens
försorg till behövande världen över.
Läs mer...