Tillbaka till startsidan
Tisdag 16 januari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 2 januari 2018
I väntan på kyla och snö
Peter Ström, (till vänster), jobbar på anläggningen?och Johnny Carlsson, ordförande är två av de drivande krafterna inom Alstermo IF: s skidsektion Vita Vidder.
Peter Ström, (till vänster), jobbar på anläggningen?och Johnny Carlsson, ordförande är två av de drivande krafterna inom Alstermo IF: s skidsektion Vita Vidder.
I förra veckan kom en köldknäpp och här och var i länet en hel del snö. I Alstermo, hemvist för Alstermo IF: s skidsektion Vita Vidder låg det tidigare i veckan knappt tio centimeter snö, vilket är för lite och längre period med kyla behövs.

ALSTERMO. Ordförande Johnny Carlsson uppger att trots tillfällig kyla behöver man ha ett par dagars sammanhängande temperatur om minst fem, sex minusgrader för att kunna spruta snö. Väderproblematiken handlar om att man behöver snö österifrån för att det ska ligga kvar, kommer det från väster blir det inte så mycket i Alstermotrakten.

– Nu är det så växlande väder att vi behöver vänta in en längre köldperiod innan vi vågar starta med den utrustning vi har. Vi har dock redan planerat för två tävlingar, Alstermoloppet den 14 januari och ett seedningslopp den 18 februari.

Till det sistnämnda krävs att man får en del natursnö för att kunna göra banan längre. Fjolårssäsongen lockade trots mildväder ett stort antal åkare, många av dessa återkommande i skidspåren. Anläggningen attraherar inte minst många som vill träna inför Vasaloppet varje år. Konstsnöverksamheten med betalspår för längdskidåkning har funnits med i föreningens verksamhet de senaste dryga tio åren.

– Vi är beredda att trycka på knappen bara kylan sätter in så vi kan få igång säsongen. Vi kommer att prioritera vår elbelysta tvåkilometersbana liksom en bana vi har på 6,5 kilometer i skogen.

Totalt har föreningen i nuläget runt 400 medlemmar och ett tiotal eldsjälar hjälper till med skidsektionens aktiviteter. Trots avsaknad av snö i skidspåret är det tillräckligt med snö för att man kunnat starta upp pulkabacken i anslutning till skidstadion där det också finns en grill att tillgå för de som vill ha en familjedag på vintertema.

– Det har varit bra med folk där de senaste dagarna och vi har även belysning i den backen. Vi har ju fått till det väldigt bra med vår förening att vi har både vinter och sommaraktiviteter samlade på samma ställe.

Johnny Carlsson passar också på att avslöja att föreningen planerar att bygga en ny boulebana i vår, dessutom står ett utegym på agendan. Däremot är utförsåkning inget man har funderat på inom föreningen.

– Nej, det är dåligt med förutsättningar för det häromkring, samtidigt skulle det kräva att man kommer över en del mark, så det är inte aktuellt, säger Johnny Carlsson.

CARL-MAGNUS WENNERHOLM
Hugo växlar upp mot eliten

Hugo Gustafsson från Södraskog utanför Åseda satsar nu på en plats i Landslaget i Enduro.
FOTO: PRIVAT


Uppvidinge kommuns stjärnskott i motorcykelsporten enduro, Hugo Gustafsson har bytt klubb och ort, från Södraskog till Lidingö utanför Stockholm.
Där satsar han på att inom drygt två år ha utbildat sig till elitidrottstränare och tagit plats i landslaget i Enduro.
Läs mer...
Friluftsteater till sommaren
180115
I fjol bildades den ideella föreningen Glada Bravader i Lenhovda som efter ett par år med en lyckad teateruppsättning nu fortsätter med en ny föreställning i sommar.
Johanna Hjärtfors på Studieförbundet Vuxenskolan, (SV) är med och koordinerar produktionen.
Läs mer...
Lenhovda då och nu
180113
För snart två år sedan startade Michael Spänneri facebook-sidan "Lenhovda då och nu". Sidan blev snabbt populär. För sitt arbete med att spara och sprida minnen från bygden utsågs Michael Spänneri till Årets eldsjäl i Lenhovda 2017.
Läs mer...
Blev dubbelt prisad
180109
Vid fjolårets sista kommunfullmäktigesammanträde delades årets stipendier och priser ut.  Dubbel pristagare blev Martin Gillsjö, lantbrukare från Norramåla som nu känner sig inspirerad efter att erhållit både kulturlandskapspriset och byggnadsvårdspriset.
Läs mer...
> Folkets hus letar fler eldsjälar (180108)
> Högsäsongen igång hos handelsträdgården (171223)
> Patrik Davidsson satsar stort (171220)
> Luciafest med lång tradition (171215)
> Julmys i Bruksboden (171208)
> Dubbel lucia hos hästsportklubb (171206)
> Startades av lantbrukare (171206)
> Laddat för julen i Nottebäcks kyrka (171201)
> Julmarknad med historier (171127)
> Krabbiga spånare gjorde succé (171123)

 
LEDAREN
Är storhet vansinne?
Är det så att byggbolag - påhejade av kommunen - fått storhetsvansin...
Läs mer...
FAMILJ
Elin blev Årets Kronobergare 2017
P4 Kronobergs utmärkelse Årets Kronobergare är en uppskattad traditi...
Läs mer...
LEDAREN
Brott och straff
Vi får tingsrättens handlingar mejlade till oss i en strid ström. Mång...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen