Tillbaka till startsidan
Söndag 27 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 11 november 2017
Lyser upp i höstmörkret
Gunnel Svensson med julstjärnor i olika färger.
Gunnel Svensson med julstjärnor i olika färger.
I Herråkra är ljuset är mer i fokus än på många andra ställen. Detta är nämligen basen för Belysningsbolaget sedan många år där man satsar på hållbar design.

HERRÅKRA. Under åren lopp har ägaren till företaget, Gunnel Svensson tagit fram många modeller av olika lampor. Dock gör man sig ingen brådska att lansera nya kreationer varje år, utan man återlanserar då och då befintliga modeller. Ett exempel är företagets julstjärna som numera finns i många olika färger och därför är tänkt att fungera året runt.

– En annan produkt vi återlanserar som varit med länge är fönsterlampan "Kon", den kom till vid den tiden då man som designmedveten inte alls hade fönsterlampor beroende på att det inte var inne då. Jag trodde mig dock kunna sälja många sådana om man gjorde modellen för den designmedvetna publiken, säger Gunnel Svensson.

Hon tog därför kontakt med Dan Ihreborn i Värnamo som är duktig på att rita möbler och han fick uppdraget att rita en fönsterlampa, vilket resulterade i den nio centimeter höga skapelsen vars glas ursprungligen blåstes på Lindshammars glasbruk. Detta blev en succé ända till en större möbelkedja kopierade designen och försäljningen dök.

– Jag tänkte då att vi skulle gå över till att tillverka större och dyrare lampor och vi har sedan dess arbetat med design som håller över tid, alltså former som blir klassiker. Därför kommer vi inte med så många nya modeller, men i år har vi då skapat en Kon-lampa som är 24 centimeter hög med två lager matt plast som ger glaskänsla.

Modellen samarbetar företaget med Bergdalahyttan om, som ligger en knapp mil från Herråkra. Att ha samarbeten på nära håll anser Gunnel Svensson är viktigt. Man samarbetar också med ett företag med bas i Klavreström om en ljusstake designad av Alexander Erixson vilken har fyra stycken LED-ljus som kan tändas separat.

– Det brukar ta tid för våra produkter att upptäckas så de börjar sälja. Det brukar vara arkitekter och inredningsåterförsäljare som nappar först, sedan kommer privatpersonerna, säger Gunnel Svensson.

CARL-MAGNUS WENNERHOLM
Strandskyddet
Patrik Davidsson, (C) har länge haft strandskyddet som en hjärtefråga på sin politiska agenda.  I och med att partiet nu inlämnat ett förslag att frångå ett generellt strandskydd har han nu fått än mer mandat att driva frågan i hemkommunen.
Läs mer...
Motionslopp för cykelentusiaster närmar sig
180523
Den 26 maj är det dags för den 32:a upplagan av cykeltävlingen Uppvidingetrampet med start och mål i Åseda.
Till de fyra sträckorna hoppas arrangerande Korpen i Åseda på minst 500 deltagare.
Läs mer...
Laddade inför sommarsäsongen
180522
Jonny Lindroos och hans fru Karolina Lindroos har länge varit den enda publika rörelsen i det avsomnade samhället på länsgränsen.
Den 30 juni är det dags igen då caféet och rum- och frukostverksamheten startas upp för säsongen fram till den 12 augusti.

Läs mer...
Stor dansshow på kulturskolan
180512
På lördag genomför Uppvidinge kulturskola en stor dansshow i Åseda Folkets hus.
Totalt drygt 30 personer är med i ensemblen som förutom från kommunen också kommer från grannkommunen och orten Högsby i Kalmar län.
Läs mer...
> Jonas Grahn utökar med naturcamping och enorm badtunna (180511)
> Satsar på mors dag (180508)
> Byvandring på gång (180507)
> Jubilerande golfklubb ökar (180502)
> Föreläsningar i maj inbokade (180502)
> Rekordmånga bokningar (180423)
> Borgen tar över marknad (180419)
> Premiär för ny glashytta i april (180418)
> Nostalgifest med höga ambitioner (180417)
> De stickar för livet (180410)

 
FAMILJ
Växjö firade den biologiska mångfalden
22 maj firas Den internationella dagen för biologisk mångfald, något...
Läs mer...
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen

Ta del av våra nya användarvillkor.

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.