Tillbaka till startsidan
Torsdag 23 november 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 11 november 2017
Lyser upp i höstmörkret
Gunnel Svensson med julstjärnor i olika färger.
Gunnel Svensson med julstjärnor i olika färger.
I Herråkra är ljuset är mer i fokus än på många andra ställen. Detta är nämligen basen för Belysningsbolaget sedan många år där man satsar på hållbar design.

HERRÅKRA. Under åren lopp har ägaren till företaget, Gunnel Svensson tagit fram många modeller av olika lampor. Dock gör man sig ingen brådska att lansera nya kreationer varje år, utan man återlanserar då och då befintliga modeller. Ett exempel är företagets julstjärna som numera finns i många olika färger och därför är tänkt att fungera året runt.

– En annan produkt vi återlanserar som varit med länge är fönsterlampan "Kon", den kom till vid den tiden då man som designmedveten inte alls hade fönsterlampor beroende på att det inte var inne då. Jag trodde mig dock kunna sälja många sådana om man gjorde modellen för den designmedvetna publiken, säger Gunnel Svensson.

Hon tog därför kontakt med Dan Ihreborn i Värnamo som är duktig på att rita möbler och han fick uppdraget att rita en fönsterlampa, vilket resulterade i den nio centimeter höga skapelsen vars glas ursprungligen blåstes på Lindshammars glasbruk. Detta blev en succé ända till en större möbelkedja kopierade designen och försäljningen dök.

– Jag tänkte då att vi skulle gå över till att tillverka större och dyrare lampor och vi har sedan dess arbetat med design som håller över tid, alltså former som blir klassiker. Därför kommer vi inte med så många nya modeller, men i år har vi då skapat en Kon-lampa som är 24 centimeter hög med två lager matt plast som ger glaskänsla.

Modellen samarbetar företaget med Bergdalahyttan om, som ligger en knapp mil från Herråkra. Att ha samarbeten på nära håll anser Gunnel Svensson är viktigt. Man samarbetar också med ett företag med bas i Klavreström om en ljusstake designad av Alexander Erixson vilken har fyra stycken LED-ljus som kan tändas separat.

– Det brukar ta tid för våra produkter att upptäckas så de börjar sälja. Det brukar vara arkitekter och inredningsåterförsäljare som nappar först, sedan kommer privatpersonerna, säger Gunnel Svensson.

CARL-MAGNUS WENNERHOLM
Krabbiga spånare gjorde succé

Revygruppen Spånarna i full aktion under finalnumret av föreställingen Krabbigt Värre.
Foto: Jonathan Johansson


I lördags gick sista föreställningen av Norrhultsrevyns ''Krabbigt Värre'' vilket också var revygruppen Spånarnas 20-årsjubileum.
Man räknade in över 1 000 besökare vilket ses som en mycket bra publiksiffra.
Läs mer...
Mycket på gång i föreningen
171119
På måndag är det dags för konsert med den svensk-danska folkmusikgruppen Basco i Sävsjöströms Folkets hus. Konserten med bandet som bland annat spelat på Korröfestivalen är ett av många evenemang i Uppvidinge riksteaterförenings regi.
Läs mer...
Boksläpp om historisk kiosk
171117
I morgon släpps boken om den gamla pressbyråkiosken i Virserum som lades ned för 50 år sedan. Boken är skriven av föreningen Smalspårets talesperson Dennis Blomfeldt och lokalhistorikern Stig-Åke Petersson. Resultatet har blivit en 70 sidor lång bok med flera nostalgiska bilder.
Läs mer...
Siktar högt
171112
Som bekant har Patrik Davidson tagit sikte mot kommunalrådsposten i Uppvidinge kommun.
Kärleken till jordbruket kommer dock att bestå även om så blir fallet och tiden utanför politiken kommer tillbringas på åkrarna.
Läs mer...
> Hytthäxan flyttar till Målerås (171106)
> Julmarknaden i Dädesjö nio år (171105)
> Vildsvinsolyckorna ökar än (171031)
> Röda Korset i Åseda hjälper (171030)
> Kultisdansen jubilerar (171024)
> Fiberinkopplingen ökar (171023)
> Mjölksyrningskurs till Älghult (171017)
> Spånarna krabbar vidare (171013)
> Spelade in video i Fröseke (171013)
> Lokal politiker på stämma (171008)

 
FAMILJ
Bakom kulisserna på Jesus Christ Superstar
Just nu spelas musikalen/rockoperan Jesus Christ Superstar på Växjö ...
Läs mer...
LEDAREN
Med plats längst bak i kön
Jag har kört bil i den här staden i många år, både i tjänsten och pr...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - november 2017
Bandyfest i Åby, basket och handboll i veckans bildgallerier....
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen