Tillbaka till startsidan
Lördag 26 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 17 maj 2018
Hästarna intar agilitybanan
Efter att ha provat ett par gånger går Mathilde Andreassons kallblodstravare Kalle lugnt genom plastremsorna. Kajsa Wipp övervakar lite i bakgrunden.
Efter att ha provat ett par gånger går Mathilde Andreassons kallblodstravare Kalle lugnt genom plastremsorna. Kajsa Wipp övervakar lite i bakgrunden.
Agility handlar om samspel mellan djur och förare. Sporten har snabbt blivit populär. Att det inte bara är hundar och hundförare som har glädje av banans utmaningar visade Kajsa och Amanda Witt när de i helgen höll en kurs om hästagility.

GEMLA. För föreningen Värends hästsällskap handlar verksamheten i hög grad om samarbete mellan häst och människa. Målet är att sätta glädje och respekt i centrum. Frihetsdressyr är en av de aktiviteter man ägnar sig åt. Hästagilityn är en släkting som ger nya kunskaper om hästens beteende.

Kajsa och Amanda Wipp, mor och dotter, har ägnat sig åt hästar på många olika sätt. 2010 kom de i kontakt med hästagilityn. Det första mötet skedde kanske med viss skepsis. Men snart förstod de att agilityn var ett bra sätt att arbeta med förståelsen för hästen och dess sätt att kommunicera.

– Hästarna kommunicerar på sitt språk equus. Vi vill att folk ska börja tänka equus, säger Kajsa Wipp under föreläsningen som inleder agilitykursen.

Hästagility kan bedrivas i tävlingsform och Kajsa och Amanda Wipp är både tränare och domare i sporten. Men för kursdeltagarna och Värends hästsällskap handlar det snarare om att förbättra samspelet med hästen i en aktivitet där både hästens och förarens kunskaper växer.

– Vi har hållit på i 8 år och haft över 700 elever och det har fungerat för alla. På kurserna har vi haft väldigt många raser, från minishettisar till Shire. Sättet att arbeta är väldigt inkluderande. Hästens språk, equus, talas av alla hästar, säger Kajsa Wipp...
LÄS MER I VK 20, UTE 18/5


TORE SJÖQVIST
Full fart på Dackeringen

Large scale-bilarna får det trångt på täta Dackeringen.

Säsongen på Dackeringen, Wäxjö MS sektion för radiostyrda bilars fina anläggning i Skir, rivstartar med RM för large scale (skala 1:5) denna helg och Sverigecupen i de mer vanliga storlekarna 1:10 och 1:8 om två veckor.
Läs mer...
Seriestart med mycket nytt i lagen
180524
På lördag drar Elitserien igång på hemmaplan för Hovmantorps Dragkampsklubb. Mats Atterheim har dock lite svårt att tippa utgången i år.
– Det är svårt att veta var vi står i år, vi har nästan helt nya lag.
Läs mer...
Anvegård till VM-kvalet
180522
Säsongen har börjat helt okej för Växjö DFF:s fixstjärna Anna Anvegård, men veckans uttagning till VM-kvallaget kom som en positiv överraskning.
Läs mer...
Växjö Taekwondo imponerar
180518
Växjö Taekwondoklubb fortsätter producera mängder av talang trots blygsamma förutsättningar och har under våren gått som tåget.
Läs mer...
> Läget i lokalfotbollen (180516)
> Lekfull tennis lockar unga (180511)
> Positiva känslor i Alvestas starka nybygge (180510)
> Hästlöst men hoppfullt (180504)
> Hovmantorp har fått en bra start på svåra säsongen (180503)
> Har hittat rätta spåret (180427)
> SM-guld i utklassningsstil (180422)
> Äntligen dags för premiär i hoppningens uteserie (180421)
> Slätthög vill utmana om en plats i toppen (180420)
> Med kraften under ytan (180413)

 
FAMILJ
Växjö firade den biologiska mångfalden
22 maj firas Den internationella dagen för biologisk mångfald, något...
Läs mer...
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen

Ta del av våra nya användarvillkor.

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.