Tillbaka till startsidan
Söndag 27 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 9 februari 2018
Konsten att städa en herrgård
Joseph Stephens, och i bakgrunden Florence Stephens, håller fortfarande ett vakande öga över sitt Huseby.
Alla måste vi städa då och då. Men kanske inte som Lisbet Eriksson, husfru på Huseby, som nu ägnar några veckor åt att vinterstäda Herrgården där familjen Stephens inredning i stor utsträckning finns kvar.

HUSEBY. För den som inte älskar att städa kan Huseby herrgård tyckas som något av en mardröm. Fyllt av spännande saker som alla samlar damm är det något för den metodiskt kan ta en sak i taget. Och det kan Lisbet Eriksson som nu börjar få rutin på uppgiften.

– Det är nog nästan tionde året som jag gör vinterstädningen här på herrgården, säger hon.

Carl Carlsson Gyllenhielm startade järntillverkning vid Huseby på 1620-talet. Just nu när vattnet forsar vilt förbi Huseby på sin väg ut mot Åsnen är det lätt att se varför bruket ligger där det ligger. Kraften fanns där liksom skogen och sjömalmen som tillsammans utgjorde de viktigaste förutsättningarna för järntillverkningen.

Herrgården, eller Husebys corpes de logi om det ska vara lite finare, byggdes 1844 då Hugo och Malcolm Hamilton var ägare till bruket. Så värst framgångsrika var de inte. 1865 fick de lämna bruket och två år senare köptes det av den brittiske medborgaren Joseph Stephens.

– Joseph Stephens kom till Indien som 19-åring. Det var en period av ekonomisk expansion och en duktig entreprenör kunde tjäna pengar. På nio år tjänar han ihop notsvarande nio miljoner kronor vilket var ungefär vad Huseby kostade. Då var Huseby ett ganska nergånget bruk men under Joseph Stephens tid utvecklas det till ett av landets rikaste gods, säger Sofie Magnusson, vd på Huseby bruk.

Stephens dotter Florence levde på Huseby till sin död 1979. I stor utsträckning behöll hon huset så som det var i hennes barndom. Hon testamenterade egendomen till svenska staten med förhoppningen att det skulle få behålla sin karaktär.

Så har det också blivit. Att stiga in i det så kallade slottet är att göra en tidsresa till en överklassmiljö i 1800-talets slut med ett möblemang därefter. Och det kan verkligen vara en utmaning för den som är satt att städa.

– På den tiden hade man ofta vår- och höststädning och då gjorde man verkligen allt. Nuförtiden underhållsstädar vi under säsongen och en gång om året tar vi det lite mer ordentligt, säger Lisbet Eriksson...
LÄS MER I VK 6, UTE 9/2


TORE SJÖQVIST
Full fart på Dackeringen

Large scale-bilarna får det trångt på täta Dackeringen.

Säsongen på Dackeringen, Wäxjö MS sektion för radiostyrda bilars fina anläggning i Skir, rivstartar med RM för large scale (skala 1:5) denna helg och Sverigecupen i de mer vanliga storlekarna 1:10 och 1:8 om två veckor.
Läs mer...
Seriestart med mycket nytt i lagen
180524
På lördag drar Elitserien igång på hemmaplan för Hovmantorps Dragkampsklubb. Mats Atterheim har dock lite svårt att tippa utgången i år.
– Det är svårt att veta var vi står i år, vi har nästan helt nya lag.
Läs mer...
Anvegård till VM-kvalet
180522
Säsongen har börjat helt okej för Växjö DFF:s fixstjärna Anna Anvegård, men veckans uttagning till VM-kvallaget kom som en positiv överraskning.
Läs mer...
Växjö Taekwondo imponerar
180518
Växjö Taekwondoklubb fortsätter producera mängder av talang trots blygsamma förutsättningar och har under våren gått som tåget.
Läs mer...
> Hästarna intar agilitybanan (180517)
> Läget i lokalfotbollen (180516)
> Lekfull tennis lockar unga (180511)
> Positiva känslor i Alvestas starka nybygge (180510)
> Hästlöst men hoppfullt (180504)
> Hovmantorp har fått en bra start på svåra säsongen (180503)
> Har hittat rätta spåret (180427)
> SM-guld i utklassningsstil (180422)
> Äntligen dags för premiär i hoppningens uteserie (180421)
> Slätthög vill utmana om en plats i toppen (180420)

 
FAMILJ
Växjö firade den biologiska mångfalden
22 maj firas Den internationella dagen för biologisk mångfald, något...
Läs mer...
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen

Ta del av våra nya användarvillkor.

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.