Tillbaka till startsidan
Söndag 27 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 28 januari 2018
Spelare träffas runt klotet
När klotet landat kan ställningen vara en helt annan.
När klotet landat kan ställningen vara en helt annan.
Det är fullt vid banorna i boulehallen då Växjö Boulesällskap bjudit in till tävlingen Januari-sexan. Klot efter klot kastas mot den så kallade lillen. Visst vill alla vinna. Men lika viktigt som att besegra motståndaren är nog umgänget och alla samtal som hinns med under dagen.

VÄXJÖ. Klockan har passerat nio. De tävlande lagen har hittat sina banor och hälsat på motståndarna. Domaren Claes Svensson blåser i sin pipa och Januari-sexans första omgång börjar. Ringen som spelaren ska stå i läggs ut och den så kallade lillen kastas iväg. Nu gäller det för lagen att få sina klot att ligga närmast den lilla färgade kulan. Det kan tyckas enkelt och så är det väl på sätt och vis. För i boule kan man lära sig grunderna på tio minuter men behöver årtionden för att behärska spelets alla finesser.

För de klot som ligger närmare lillen än något av motståndarens klot får man ett poäng och i varje match gäller det att komma först till tretton. Snabbt blir man imponerad av spelarnas tekniska skicklighet. Visst slår slumpen till då och då när kloten landar i gruset men förmågan att lägga sig tätt intill lillen är imponerande. En stund senare förstår man att spelet handlar minst lika mycket om taktik och att man i själva verket inte förstår så mycket av alla de val som spelarna gör.

När omgångens alla klot har kastats samlas spelarna runt lillen och kloten för att tillsammans avgöra vilket lag som ska ha poäng och hur många. Oftast klaras bedömningen ut av spelarna men då och då kan man höra rop på domaren och Claes Svensson ger sig iväg med sitt måttband.

– Mätningen kan vara nere på under en millimeter och det kan inte ögat avgöra, säger han.

Boule kan spelas av de flesta. Inte minst har sporten blivit omtyckt bland landets seniorer.

- Jag spelar inte så mycket men kan vara med ändå. Men efter en tävlingsdag är jag trött i huvudet. Speciellt i en lagtävling när man spelar för laget, säger Ann-Kristin Sandstedt  och konstaterar att hennes lag Boulit vunnit dagens första match...
LÄS MER I VK 4, UTE 26/1


TORE SJÖQVIST
Full fart på Dackeringen

Large scale-bilarna får det trångt på täta Dackeringen.

Säsongen på Dackeringen, Wäxjö MS sektion för radiostyrda bilars fina anläggning i Skir, rivstartar med RM för large scale (skala 1:5) denna helg och Sverigecupen i de mer vanliga storlekarna 1:10 och 1:8 om två veckor.
Läs mer...
Seriestart med mycket nytt i lagen
180524
På lördag drar Elitserien igång på hemmaplan för Hovmantorps Dragkampsklubb. Mats Atterheim har dock lite svårt att tippa utgången i år.
– Det är svårt att veta var vi står i år, vi har nästan helt nya lag.
Läs mer...
Anvegård till VM-kvalet
180522
Säsongen har börjat helt okej för Växjö DFF:s fixstjärna Anna Anvegård, men veckans uttagning till VM-kvallaget kom som en positiv överraskning.
Läs mer...
Växjö Taekwondo imponerar
180518
Växjö Taekwondoklubb fortsätter producera mängder av talang trots blygsamma förutsättningar och har under våren gått som tåget.
Läs mer...
> Hästarna intar agilitybanan (180517)
> Läget i lokalfotbollen (180516)
> Lekfull tennis lockar unga (180511)
> Positiva känslor i Alvestas starka nybygge (180510)
> Hästlöst men hoppfullt (180504)
> Hovmantorp har fått en bra start på svåra säsongen (180503)
> Har hittat rätta spåret (180427)
> SM-guld i utklassningsstil (180422)
> Äntligen dags för premiär i hoppningens uteserie (180421)
> Slätthög vill utmana om en plats i toppen (180420)

 
FAMILJ
Växjö firade den biologiska mångfalden
22 maj firas Den internationella dagen för biologisk mångfald, något...
Läs mer...
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen

Ta del av våra nya användarvillkor.

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.