Tillbaka till startsidan
Tisdag 16 januari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 22 maj 2015
''Som dressyr, fast mycket, mycket roligare!''
Ridningen med käpp må se ut som ett tornerspel men målet är att plocka upp en ring från en tunna. Foto: Andreas Nilsson
Ridningen med käpp må se ut som ett tornerspel men målet är att plocka upp en ring med ''lansen'' och flytta utan att tappa den.
Foto: Andreas Nilsson
HÄSTSPORT. Working Equitation är en av hästsportens nykomlingar – med bara sex år på nacken växer den fort. I helgen arrangerade Växjö Fältrittklubb sin första riktiga tävling i grenen när det var dags för nystartade Smålandscupen, och Barbro Fyrman är mer än nöjd med resultatet – vilket inte förvånar henne.
– Det bygger på samma idéer som dressyr, fast det är mycket, mycket roligare – för både hästar, ryttare och publik.


I helgen höll Växjö Fältrittklubb sin första tävling i Working Equitation, tillika deltävling två i den för året nya Smålandscupen. Working Equitation (i fortsättningen förkortat WE) är en ganska ung gren, som togs upp av Ridsportförbundet 2009. Fältrittklubbens Barbro Fyrman är en av de som fallit pladask för grenen och hon har inte svårt att förklara varför.

– Den bygger på samma idéer som dressyren, fast det är mycket, mycket roligare. Det är lättare för en oinsatt publik att förstå, det är lättare för hästen att förstå varför den ska göra något runt ett hinder än att bara göra en volt mitt ute på en tom yta och det händer mer för ryttaren.


http://vk.bilderna.it/#!album-1156
Klicka HÄR för att se bildspelet i nytt fönster
Hinder
Grenen kombinerar dressyrens elegans med hinderlösning och samarbete.

– WE består av tre moment: dressyr, teknik och speed (hastighet). Dressyren är ganska lik vanlig dressyr men anpassat för att passa fler hästraser. Teknik är en bana med olika hinder; broar, en grind och ett moment där man ska plocka upp en ring med en lång käpp med mera. Man bedöms som i dressyr samt efter hinderteknik. Totalt finns det sexton hinder, och beroende på nivå på tävlingen använder man mellan åtta och tretton av dem under en tävling. Sista momentet hastighet bygger på samma hinder som teknik fast med fokus på tid och hinderfel.

En annan stor skillnad mot dressyr är att man kan tävla med i stort sett vad som helst – växer man till exempel inte från en ponny kan man fortsätta med den hur länge man vill.

– Att man kan tävla med vilken ras som helst och att ponnies och hästar tävlar mot varandra är förstås jättekul, men det ställer helt andra krav på domarna. De måste kunna bortse från raser och att vissa raser inte klarar av vissa rörelser. Det gynnar de som ridit länge med samma häst, men kanske inte har en häst som är ''flashig'' nog för dressyr. Här är samspelet och glädjen mellan ryttare och häst nog så viktigt...


JOACIM NILSSON
Smålandscupen en höjdare för klättrarna

Den lilla klätterhallen i Idrottshuset gör att det blir tätt mellan problemen.

Trots en liten hall räknar Växjö Klätterklubb med runt hundra tävlande när Smålandscupen i bouldering på söndag kommer till Idrottshuset för säsongens andra deltävling.
Tävlingen som skapades för att öka samarbetet mellan klubbarna har med tiden blivit en prestigefylld jakt på vandringspriset.

Läs mer...
Rivstart på det nya året för biljardföreningen
180111
Växjö Biljardförening har inlett det nya året i full fart och har redan hunnit dra igång ett integrationsprojekt, och på lördag arrangerar man tourtävling i nine-ball.
Läs mer...
Efterlängtad hemvändare ger rutin
180110
Öster presenterade på tisdagen ett lika väntat som efterlängtat nyförvärv när Stefan Karlsson återvände till föreningen.

Läs mer...
Alvesta TK planerar för ny storsatsning
180105
Alvesta TK har fått ett rejält uppsving efter totalrenoveringen av tennishallen för två år sedan. Nu siktar man på att bygga ut med padelbana och annat, berättar ordförande Ulric Wilhelmsson.
– Vi hoppas bli klara med projekteringen under året och kunna börja bygga nästa år.
Läs mer...
> Bra lägen för de lokala lagen inför vårsäsongen (180104)
> Föreningen satsar på ungdomar (171227)
> Månadens sportgallerier - december 2017 (171226)
> Färre lag anmälda till Tomtecupen (171225)
> Frillesås gästar annandagsbandyn (171224)
> Tomtecupen avrundar Vxo Skates succéår (171214)
> Talangtätt Hovshaga vidare i P16-SM (171213)
> Åseda ligger lågt inför Alltrean (171209)
> Alvesta SS alltid på språng (171208)
> Nya hallen en viktig del i Öjabys lyft (171201)

 
LEDAREN
Är storhet vansinne?
Är det så att byggbolag - påhejade av kommunen - fått storhetsvansin...
Läs mer...
FAMILJ
Elin blev Årets Kronobergare 2017
P4 Kronobergs utmärkelse Årets Kronobergare är en uppskattad traditi...
Läs mer...
LEDAREN
Brott och straff
Vi får tingsrättens handlingar mejlade till oss i en strid ström. Mång...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen