Tillbaka till startsidan
Lördag 24 mars 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 22 maj 2015
''Som dressyr, fast mycket, mycket roligare!''
Ridningen med käpp må se ut som ett tornerspel men målet är att plocka upp en ring från en tunna. Foto: Andreas Nilsson
Ridningen med käpp må se ut som ett tornerspel men målet är att plocka upp en ring med ''lansen'' och flytta utan att tappa den.
Foto: Andreas Nilsson
HÄSTSPORT. Working Equitation är en av hästsportens nykomlingar – med bara sex år på nacken växer den fort. I helgen arrangerade Växjö Fältrittklubb sin första riktiga tävling i grenen när det var dags för nystartade Smålandscupen, och Barbro Fyrman är mer än nöjd med resultatet – vilket inte förvånar henne.
– Det bygger på samma idéer som dressyr, fast det är mycket, mycket roligare – för både hästar, ryttare och publik.


I helgen höll Växjö Fältrittklubb sin första tävling i Working Equitation, tillika deltävling två i den för året nya Smålandscupen. Working Equitation (i fortsättningen förkortat WE) är en ganska ung gren, som togs upp av Ridsportförbundet 2009. Fältrittklubbens Barbro Fyrman är en av de som fallit pladask för grenen och hon har inte svårt att förklara varför.

– Den bygger på samma idéer som dressyren, fast det är mycket, mycket roligare. Det är lättare för en oinsatt publik att förstå, det är lättare för hästen att förstå varför den ska göra något runt ett hinder än att bara göra en volt mitt ute på en tom yta och det händer mer för ryttaren.


http://vk.bilderna.it/#!album-1156
Klicka HÄR för att se bildspelet i nytt fönster
Hinder
Grenen kombinerar dressyrens elegans med hinderlösning och samarbete.

– WE består av tre moment: dressyr, teknik och speed (hastighet). Dressyren är ganska lik vanlig dressyr men anpassat för att passa fler hästraser. Teknik är en bana med olika hinder; broar, en grind och ett moment där man ska plocka upp en ring med en lång käpp med mera. Man bedöms som i dressyr samt efter hinderteknik. Totalt finns det sexton hinder, och beroende på nivå på tävlingen använder man mellan åtta och tretton av dem under en tävling. Sista momentet hastighet bygger på samma hinder som teknik fast med fokus på tid och hinderfel.

En annan stor skillnad mot dressyr är att man kan tävla med i stort sett vad som helst – växer man till exempel inte från en ponny kan man fortsätta med den hur länge man vill.

– Att man kan tävla med vilken ras som helst och att ponnies och hästar tävlar mot varandra är förstås jättekul, men det ställer helt andra krav på domarna. De måste kunna bortse från raser och att vissa raser inte klarar av vissa rörelser. Det gynnar de som ridit länge med samma häst, men kanske inte har en häst som är ''flashig'' nog för dressyr. Här är samspelet och glädjen mellan ryttare och häst nog så viktigt...


JOACIM NILSSON
Fokuserar på kraften inifrån

Sebastian är inte mycket äldre än eleverna.

För bara två veckor sedan fick Karate-Do Shotokan Växjös Sebastian Hult stipendie som årets ungdomsledare av Svenska Karateförbundet, men han vill mer prata om det ur föreningens synvinkel.
– Det är extra kul att föreningen blir uppmärksammad, vi är en liten förening som inte inriktar oss på tävlingsverksamhet och då är det lätt att man hamnar i skymundan.
Läs mer...
Glasriket jagar kvalplatsen
180322
I en tuff division 2-serie tog Glasrikets KK en tung skalp i jakten på division 1-kval när man i helgen slog topplaget Accic.

Läs mer...
Hektisk helg väntar för Vipers lovande espingar
180316
Både Hovshaga och Växjö IBK U:s Juniorallsvenska lag tog sig till slutspel och är därmed två matcher från spel i Innebandyfesten. För IBK blir den kommande helgen extra spännande då många av spelarna även kommer att spela Allsvenskt kval med A-laget mot Lagan.
Läs mer...
Eldsjälar i sin sport
180315
Innesäsongen drar sig mot sitt slut för hästskokastarna. På lördag spelas säsongens sista serietävling i Växjö Boulearena och sedan återstår bara två tävlingar inomhus.
Läs mer...
> Håckes Cup fyller Oldboy (180309)
> Månadens sportgallerier - mars 2018 (180308)
> V/DIF först ut i Hyundai Cup- gruppspelet (180308)
> Slagläge för VCC i jakten på ny hall (180302)
> Gott om chanser till jubel i innebandyn (180301)
> Månadens sportgallerier - februari 2018 (180226)
> Upp och ner på sportlovet (180223)
> Moheda IBK laddar för tufft kval (180222)
> Järdler vill ha tålamod med lagbygget (180216)
> Stark vår tar Lenhovda till drömplayoff (180215)

 
LEDAREN
Utlämnande fakta
Till hösten är det val i Sverige. Vad har vi egentligen att förvänta...
Läs mer...
FAMILJ
Studenter höjde den politiska temperaturen inför valet
I höst är det som bekant val och den politiska temperaturen börjar s...
Läs mer...
LEDAREN
Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass
Det är ju så när vi varit ute och rest, det är svårt att inte prata ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen